Vissza

A gasztronómia és a kultúra segítségével közelítsünk egymáshoz - Cigány vendéglő kulturális térrel

Leírás

A cigány vendéglő és kulturális tér megtervezését fiatal építészekre bíznám, esetleg a Műszaki Egyetem végzőseire, üzemeltetőjét szakmai javaslatra, a szakács kiválasztását főzőverseny meghirdetésével. A vendéglő kulturális tér is, talpraesett, elhivatott üzemeltetővel. A hagyományos cigányzene mellett, koncertek, gitárestek, jazz művészek, roma diákok fellépései színesítenék a vendéglő atmoszféráját. Segítségül hívnám Molnár Áron Noár-t, a társadalmi ügyeket támogató színész aktivistát, a FreeSZFE hallgatóit, tanárait, teret adva az ő kibontakozásuknak is. Színes, változatos műsor mellett baráti körök alakulhatnak, hiszen a kultúra óriási kovász. A falakat nagy cigány festők, Péli Tamás, Szentandrássy István 1-1 műve díszítené. Kortárs cigány művészek festményei mellett, L. Ritók Nóra (Igazgyöngy) gyermekeinek elismert rajzaiból időszaki kiállítás is helyet kaphatna a térben. Segítségül Józsefváros önkormányzata, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ szóba jöhet.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A cigány gasztronómia kultúrájának erősítésével és népszerűsítésével lehetőséget biztosíthatunk a roma közösségnek. Ezzel az elveszőben lévő, amúgy hiánypótló gasztronómia és kultúra kaphatna teret a mindennapokban. Ezzel nem csak a roma társadalom felzárkóztatását, foglalkoztatását segítjük, hanem a kulturális életünket is színesíthetjük. A vendéglő külső falán emléktábla emlékeztetne az utóbbi évek cigány aktivistáira, nagy harcosaira, Bogdán Lászlóra, Setét Jenőre. A vendéglő névadásához érdemes pályázatot hirdetni, de Setét Jenő Brada után a BRADA név minden szempontból elfogadható lenne. Legyenek a roma származású művészek alkotásai, produkciói szerves részei Magyarország kultúrájának! Segítsük az előítéletek lebontását!

Helyszín

Budapest, VIII. Szentkirályi u. 45 - Baross u. 21. saroküzlet (egykor bútorbolt) vagy a felújított Merlin Színház épülete

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2703
Előzetes kategória
Helyi - nagy ötlet
Helyszín
VIII. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Jándi Zsuzsa, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás