Vissza

Budapesti nagykörút biciklibarátabbá tétele

Leírás

Ötletünk a nagykörúti biciklisáv Koppenhágai bicikliutak mintájára történő átformálása, ami szerint a kerékpáros közlekedőknek az autók sávjánál magasabb, a gyalogos közlekedők járdájánál alacsonyabb fizikai szintkülönbséggel elválasztott, különálló közlekedősáv létrehozása a mostani körúton végighúzódó parkolósáv helyén. A Budapesti nagykörút mind autós, mind biciklis közlekedés szempontjából meghatározó ütőere Budapest közlekedésének. Jelenleg a biciklis közlekedőknek mindkét oldalon az autókkal egy szintben felfestett biciklisáv áll a rendelkezésére. Mivel a felfestésen kívül semmilyen más fizikai elválasztó nem szeparálja el a biciklizőket az autósoktól, így a kerékpározóknak kifejezetten veszélyesnek, kényelmetlennek és ijesztőnek hat a közvetlen mellettük száguldozó autó és buszforgalom és a sávjukat rendszeresen keresztező leálló és parkoló gépjárművek. Ez a tényező komoly gátját képezi a Budapesti lakosok biciklire szállásának és a közlekedés ezáltali zöldebbé válásának.

Min szeretnél változtatni?

A javaslat megvalósulása a biztonságosabb kerékpárközlekedést támogatja, ezáltal komoly gátat venne el a budapesti biciklis közlekedés népszerűségének növekedése elől, így indirekten támogatná egy zöldebb, élhetőbb és fenntarthatóbb város kiépítését.

Helyszín

Budapesti nagykörút - Szent István krt. - Teréz krt. - Erzsébet krt. - József krt. - Ferenc krt.

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

A kerékpársáv szintjének megemelése a közösségi költségvetésből nem valósítható meg, mert az egy ötletre fordítható maximális, 120 millió Ft-os költségkeretbe nem fér bele. A kerékpáros infrastruktúra biztonságosabbá tételét más eszközökkel támogatjuk. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.

Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1713
Kategória
Zöld Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Szavazáson nyert, megvalósítás alatt áll
Beküldés
N/A, 2022.12.12.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás