Vissza

A zaj egészségromboló hatásának tudatosítása zajmérő kijelzők elhelyezésével forgalmas útszakaszokra

Leírás

A javaslatom: zajmérő kijelző eszközök kihelyezése a zaj által leginkább érintett területekre, ahol fontos lenne szemléltetni és tudatosítani a zaj mértékét. A zajmérők segítenének abban, hogy a környéken lakók és az arra közlekedők képet kapjanak arról, hogy milyen zajterhelésben élnek. Ennek hatására elkezdhetnének zajcsökkentési megoldásokon gondolkodni. Sajnos addig, amíg a zajterhelés mértéke nem tudatosul a városlakókban, nem is motiváltak a zaj csökkentésére. A zajcsökkentés iránt felébredő igény más városi fejlesztések melletti érveket (pl kerékpáros közlekedés, zöldítés, forgalomcsillapítás) is támogatna. A zajmérő eszközök a sebességmérő kijelzőkhöz hasonlóan működnének. Ilyen zajmérő eszközök már kereskedelmi forgalomban elérhetőek, pár 10e forintos nagyságrendben (pl SNDWAY SW-525A). Nem kell őket hálózatba kötni, ezért kicsi a fogyasztásuk és könnyen telepíthetőek. A zajmérőknek csak az adott időpontban mért és átlagolt zajértékeket kell láthatóvá és érthetővé tenniük.

Min szeretnél változtatni?

A városi zajszennyezés hatalmas egészségügyi teher. A légszennyezés után ez a második legnagyobb egészségromboló tényező. A zajtól keringési betegségek, alvászavarok alakulnak ki a lakókban, csökken az ingatlanaik értéke és a munkateljesítményük.

Helyszín

Jellemzően a legforgalmasabb belvárosi útszakaszok mentén. Többek között a Nagykörúton, a Rákóczi úton, a rakpartokon. Főleg ott, ahol nagy a népsűrűség, sok lakóépület van és magas árú ingatlanok.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1003
Kategória
Nyitott Budapest
Helyszín
II. kerület
Időszak
2021/2022
Állapot
Szavazólapra került, de nem nyert
Becsült költség
5 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás