Vissza

Közösségi park a Szent István park kis parki részében

Leírás

A Szent István park kis parki részének szinte teljes zöldterületét, mind a négy sarokparcellát már vagy tíz éve kerítés zárja el az itt élőktől, a parkot puszta közlekedési folyosóvá degradálva. Újlipótváros az egyik legsűrűbben lakott városnegyed, igen kevés zöldterülettel, s kritikusan alacsony zöldfelületi intenzitással. Amire a környéknek és lakóinak a leginkább szüksége lenne, az egy intenzív természetélményt nyújtó városi pihenőpark. Egy park, ahol a limitált hely ellenére egy jól megtervezett, színben, formában, textúrában és fajokban gazdag, háromszintes növényállomány gyönyörködtet folyamatos változásaival, még télen is; ahol az utcabútorok/térplasztikák elhelyezése alkalmat ad az egyéni elvonulásra, de a közös pihenésre, találkozásra, együttlétre is; ahol a park tervezése támogatja az ökológiai sokféleséget itt a városban is, biodiverz növényültetésekkel, a madarak és rovarok számára vonzó természetes élőhelyekkel, ill. odúkkal, etetőkkel, rovarhotelekkel; ahol mód van tanulásra, megfigyelésre a városi flórát és faunát feltáró tanösvénnyel, információs táblákkal, s éppúgy mód van kétkezi kertészkedésre is saját beültetésű és gondozású ágyásokkal. A négy parcella különböző funkcióknak adhat otthont, lehet itt közösségi fenntartású fűszerkert magaságyásokkal, rovar- és madárcsalogató ökologikus növényültetés, kutyával is látogatható integrált park és kisebb csoportos események, összejövetelek pop-up rendezvénytere; az aszfaltra színes, játékos szabadtéri társas kerülhet.

Feltöltött képek, dokumentumok

Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
649
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
XIII. kerület
Időszak
2020/2021
Állapot
Szavazáson nyert, megvalósítás alatt áll
Becsült költség
50 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás