Vissza

Megfizethető, közösségi lakhatás kulcsfontosságú ágazatokban

Leírás

A megfizethető lakhatás hiánya sokak számára égető probléma Budapesten, azoknak is, akik alulfizetett kulcságazatokban (szociális szolgáltatások, egészségügy, oktatás) dolgoznak. Ez könnyen vezethet a szolgáltatások színvonalának a romlásához. Mindeközben számos fővárosi tulajdonú ingatlan üresen áll, és nincs pénz a hasznosításukra. Ezekre a problémákra mind választ adna egy olyan közösségi bérlakás-program, amely során a fővárosban ezekben az ágazatokban dolgozók olcsó, kiszámítható lakáshoz jutnának, és ennek költségeit közösen viselnék a bérlők és a Főváros. A részvételi költségvetés keretében megvalósítható lenne egy kísérleti projekt, ami további projektek és más önkormányzatok számára is mintát nyújt. A Fővárosi Önkormányzat kijelölné azokat az ingatlanokat, melyeket nem tud saját erőforrásaiból hasznosítani. Ezekre lakhatási célú pályázatot írna ki, amire olyan szervezetek jelentkezhetnek, akik képesek az ingatlant hosszú távon működtetni: non-profit alapon, alacsony bérleti díjakkal, egyes kulcságazatokban működő szervezetekkel partnerségben. A felújítást részben az önkormányzat, részben pedig a megvalósító szervezet finanszírozná, viszont ezen a kezdeti támogatáson kívül a későbbiekben nem lenne szükség további önkormányzati támogatásra, hiszen a projekt hosszú távon önfenntartó módon tudna működni, a befolyó (piacinál olcsóbb!) bérleti díjakból fedezné a működését. A klasszikus bérlakás-programokkal ellentétben az üzemeltetést és a közösségi funkciók ellátását a bérlők szervezete végezné.

Feltöltött képek, dokumentumok

Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
592
Kategória
Gondoskodó Budapest
Helyszín
Egész Budapest
Időszak
2020/2021
Állapot
Szavazólapra került, de nem nyert
Becsült költség
50 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás