Vissza

Radetzky Közkemencéje

Leírás

A II. kerületi Bem tér 3. sz alatt található, 13507/3 hrsz-hoz tartozó, világörökségi jelentőségű műemléki épületet egy beruházás keretében lebontják. Az épület évekig tartó kálváriája után most javarészt meg fog semmisülni, csak a homlokzat külső falát restaurálják, a belső terek helyén nagytömegű irodaház, szálloda épül, alatta háromszintes mélygarázs. Kimerítő próbálkozások ellenére, sem a társadalmasítás, sem a műemlék védelme nem valósult meg, így a közérdeket érintő örökség elvész, helyet adva egy minden beleszólást nélkülöző magánberuházásnak. Ha már a valódi műemlékvédelem nem jött össze ennél az épületnél (sem), akkor azt javaslom, hogy a lebontott téglák felhasználásával építsünk egy közösségi kemencét, egy erre alkalmas helyszínen a kerületben. Így egyszerre állítunk mementót a meghurcolt, rengetegféle történelmi emléket hordozó, egykori Radetzky-laktanyának, és valósítjuk meg azt, hogy egy középület formájában maradhasson mégis velünk. Egy közösségi kemence pedig nagyszerű összejövetelek központjává válhat. Lakosok jöhetnek itt össze kenyérlángost, süteményt, miegymást sütni, együtt vacsorázhat a hotel-látogató milliomos, és a kerületi hajléktalan. Megtaníthatjuk egymást kenyeret, hamuba sült pogácsát sütni, felvághatunk a legkacifántosabb budai receptjeinkkel. A "legyen tánc" mechanizmusa jól érzékelteti: akkor szeretünk kijárni egy parkba, ha ott tényleg tudunk kapcsolódni. Na, ez pont ilyen lenne. Ami egykoron a dácsa volt, az legyen most Radetzky Közkemencéje!

Hivatal visszajelzése

Kedves Ötletgazda! Mint arról emailben is értesítettük, a részvételi költségvetési tanács a benyújtott ötletét nem javasolta szavazólapra tenni. Köszönjük a megértését! Nyitott Budapest Osztály
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
584
Kategória
Gondoskodó Budapest
Helyszín
II. kerület
Időszak
2020/2021
Állapot
Szakmai jóváhagyást nyert, tanács elutasította
Becsült költség
600 ezer Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás