Vissza

Zöld (bio) lámpaoszlopok

Leírás

A helyszín teljes Budapestet érinti, de kifejezetten a zöld felületben hiányt szenvedő belsőbb kerületekben lenne szükséges egy ilyen beruházásra. Az ötlet, hogy a lámpaoszlopkat futónövényekkel kellene befuttatni (pl.: vadszőlő, borostyán). Az oszlopok tövébe lehetne telepíteni "virágos" ládákat (mint amiből a fák nőnek a Rákóczi téren, hogy legyen a növényeknek kellő föld), melyekből ezek a futónövények nőnének ki. A környéken élőket be lehetne vonni, hogy gondoskodjanak ezekről a növényekről, locsoljanak rendszeresen, hogy ne száradjanak ki. Megfelelőnek tűnő lámpaoszlopokat már láttam telepítve a városban, de lehetne kifejezetten erre a célra megfelelő faágszerűen elágazódó lámpaoszlopkat is telepíteni. A célközönség igazából teljes Budapest lenne, kezdetnek (2021-ben) el lehetne indulni 5-10 utcában egy "teszt üzemmel" és 1-2 év után megnézni hogyan változik az utcakép és a lakók közvetlen környezetről alkotott képe. Ezzel több árnyék lenne a városban, frissebb lenne a levegő, a levelek megkötnék a port, hűsebb klímát teremtenének, akár mint egy fa, viszont lámpaoszlopok vannak mindenhol, így adott a lehetőség. A tesztüzem költsége minimálisnak mondható. 1 láda szerintem 100ezer forintból telepíthető (növénnyel, mindennel), szóval egy 100 méteres utca(szakasz) 20 méterenkénti lámpaoszlopokkal számolva kb fél millióból megvalósítható. Nyilván sikeres tesztüzem esetén kifejezetten erre a célnak megfelelő "faág"-szerű lámpaoszlopok beszerzése jelentősen növeli a költségeket.

Hivatal visszajelzése

Kedves Ötletgazda! Mint arról emailben is értesítettük a részvételi költségvetési tanács a benyújtott ötletét nem javasolta szavazólapra tenni. Köszönjük a megértését! Nyitott Budapest Osztály
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
45
Kategória
Egész Budapest
Helyszín
Egész Budapest
Időszak
2020/2021
Állapot
Szakmai jóváhagyást nyert, tanács elutasította
Becsült költség
10 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás