Vissza

Esőkertekkel a klímaváltozás ellen a Mester utcában

Leírás

A IX. kerületi Mester utca, Középső-Ferencváros főutcája az elmúlt évek közterület megújítási folyamataiból kimaradt. Az utcában hatalmas az autós forgalom, miközben négy iskola, egészségügyi szakrendelő, valamint számos kisbolt, étterem működik itt. Véleményünk szerint a Mester utca hosszabb távú, nagyobb léptékű fejlesztésének iránya a forgalomcsökkentés, kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldebb és élhetőbb fő utca kialakítása lenne. Úgy látjuk, hogy érdemes a változtatásokat kisebb lépésekben, már most elkezdeni. Két dologra pályázunk. 1.) Az utca legnagyobb természeti értékét jelentő hatalmas platánfák szűk korlátokkal határolt kockákba vannak zárva. A csapadék alig jut el a fák gyökereihez, nincsenek talajtakaró növények, amelyek segítenék, hogy nyáron ne száradjon ki a talaj. Fontos lenne a beton feltörésével mini városi esőkerteket kialakítani, és ezáltal a platánfák életterét növelni. Az esőkertek esztétikai értékükön túl kapcsolódnak klíma adaptációs célokhoz is, megtartják és a fák gyökeréhez vezetik a csapadékvizet. Mi kell a Mester utcai platánoknak? Kilencben az élet, ferencvárosi közéleti blog videója. www.kilencbenazelet.hu/mi-kell-a-mester-utcai-platanoknak-a-fak-helyett-valaszol-megyeri-szabolcs-fokertesz/ 2.) A hosszabb távú forgalomcsökkentéssel együtt járó levegőminőség javulás összehasonlító mérését és elemzését szolgálhatná a légszennyezettséget mérő készülék telepítése az utcában lévő valamelyik iskola közelébe. A levegőszennyezettség adatainak folyamatos mérése, kommunikációja a helyi lakosságot is meg tudná győzni arról, hogy forgalomcsillapításra, és ezzel együtt parkolóhely megszüntetésre van szükség.

Feltöltött képek, dokumentumok

Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
449
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
IX. kerület
Időszak
2020/2021
Állapot
Szavazáson nyert, megvalósítás alatt áll
Becsült költség
50 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás