Vissza

Komposztáljunk minden kerületben !

Leírás

A Főváros lakossága, 500 ezer háztartása folyamatosan nagy mennyiségű konyhai zöld anyagot dob ki, amely jelenleg veszendőbe megy. A humuszképzés alapjául szolgáló csodálatos, értékes anyag megmentése és visszaforgatása a Föld számára áldás lenne. Ha kerületenként kialakítana a Főváros jól megközelíthető pontokon 1 – 1 komposztgyűjtő helyet, összesen 23-at, akkor az emberek rendszeresen odavihetnék, leadnák, és a tárolók gondozása a Főkert számára elvégezhető nagyságrendű feladatnak látszik. A keletkező humusz mennyiségét kerületenként rögzíteni kellene. A lakosságot érdekeltté lehetne tenni úgy, hogy a keletkező humusz arányában a kerületi lakosság valamilyen kedvezményben részesülne, például hulladékszállítási díj csökkentésével, vagy a társasházi felújítási alapok növelésével. Fontos, hogy a lakosság közvetlenül, anyagi haszon, ’jutalom’ formájában visszajelzést kapjon az aktivitás értékeléséről. Ettől egyre többen kapcsolódnának be. A program indításához a 23 kerületnek kellene 1 - 1 felvevő helyet létrehozni. Mivel a konyhai zöld ’hulladék’ kb. egy év alatt válik humusszá, kerületenként 12 ládával számolva , ( hogyha havonta egy láda telik meg ) , ládánként 10.000.- ft költséggel, az kerületenként 120.000.- ft, fővárosi szinten a 23 kerületben 2-2,5 M forintba kerülne. Plusz a program indulásakor egy mobil-applikáció kialakítására lenne szükség, hogy a lakosság könnyen megtalálja a kerületi átvevő helyet. A projekt elindítója a Főváros lenne, működtetői a lakosság és a Főkert, visszacsatolásban az FKF, és a kerületi önkormányzatok. Igazi értelmes együttműködés jönne létre a különböző szintek között. Kerületenként szükség lenne még egy-egy fő programfelelősre, civil aktivistára, aki összeköti az egyes szintek szereplőit. A program kb. 2,5 M forinttal elindítható.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
406
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
Egész Budapest
Időszak
2020/2021
Állapot
Szavazólapra került, de nem nyert
Becsült költség
3 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás