Vissza

Komposztálás karnyújtásnyira

Leírás

Egész Budapestre kiterjedő ötlettel állunk elő, melyhez csupán pár eszközre, egy kisebb zöld területre vagy egy nyitott hozzáállású lakóközösség kertjére lenne szükség. Szeretnénk egy egyszerű, de környezetbarát megoldással csökkenteni a kukába kerülő kommunális hulladékot. Ennek megfelelően komposztálási lehetőséget biztosítanánk a fővárosi lakosok számára, amelyhez helyszínenként 1-2 kültéri komposztáló (kb. 10?000 Ft/db) és egy tájékoztatótábla (kb. 10?000 Ft/db) szükséges a kitelepítési költségek (kb. 10?000 Ft/db) mellett. A kitelepítés után nincs vele teendő. A komposztot csak át kell forgatni néha, amelyet az FKF munkatársai elvégezhetnének egyéb feladataikkal együtt. Kezdetben 100 komposztálót helyeznénk el, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását és csökkenti a szemétszállítás költségét is. Ezenkívül a talaj a komposztból készült humusz által termékenyebbé, míg a növények egészségesebbé válnak. A humuszban gazdag talaj képes jobban elnyelni a szén-dioxidot, így a klímaváltozás hatásait is csökkenti. A célközönségünk azok a budapesti lakosok, családok és lakóközösségek, akik szeretnének fenntarthatóbb életvitelt folytatni. Az ötletünk magában foglal egy edukációs irányvonalat is, vagyis a felnőttek és a gyerekek megtanulhatják hogyan kell komposztálni és milyen előnyei vannak. Itthon már néhány helyen elérhető a közösségi komposztálás, de számosságuk nagyon alacsony. Azonban Európán belül több város is elindított már közösségi komposztáló programot, például London (https://www.londonenvironment.net/waste_reduction_community_composting_program) és Párizs (https://hipparis.com/2016/03/29/composting-in-paris-neighborhoodgardens-community-efforts/).
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
389
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
Egész Budapest
Időszak
2020/2021
Állapot
Szavazólapra került, de nem nyert
Becsült költség
5 millió Ft
Beküldés
N/A, 2021.04.14.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás