Leírás
Rendszeresen termelődik még fogyasztható ételmaradék a háztartásokban, intézményekben. Ezeket az ételeket dobozba téve, és felcímkézve kellene a háztartásban élőknek, vagy konyhai dolgozónak betenni egy erre a célra készített szekrénybe. A címkén az étel neve szerepelne, és a kihelyezés pontos ideje. (A szekrények belső elrendezését, rekeszeit, beosztását nem tudom, hogy itt kell-e leírni.) Önkormányzati tulajdonban lévő köztéren kell elhelyezni.
Tehát ha pl marad valamilyen ételből, vagy túl sokat vásároltak valamiből, záráskor még maradt péksütemény, akkor az erre való dobozba csomagolva a legközelebbi szekrénybe elvinni.
(Erre a célra külön lehetne készíteni dobozokat.)
Előre tisztázni a feladatokat (szavatosság figyelése, higiéniai feltételek...) az önkéntes jelentkezőkkel, velük pontos szerződést írni, mennyit vállalnak a feladatokból. Ezt az önkormányzatnak kellene egyszer megszervezni.
Sok helyen van hasonló, és működik.
Miért jó, ha megvalósul az ötleted?
Hatalmas segítség a rászorulóknak, hogy rendszeresen fogyasztható ételhez jutnak.
Ugyanakkor a háztartásokban, intézményeknél, üzletekben (...stb) az élelmiszer pazarlását, a kidobott ételek mennyiségét mindenképpen csökkenti.