Vissza

A Mátyásföldi Repülőtér védelme, rendezett rekreációs park és fogadótér létrehozása

Leírás

A volt mátyásföldi repülőtér ma egy hatalmas zöld mező, melynek látszólag nincs gazdája, így egyre romlik az állapota. Miközben egyrészt a repülés hőskorának történelmi helyszíne, másrészt védett állatok lakhelye (ürge, sisakos sáska), az emberek számára pedig kedvelt kikapcsolódási helyszín: kocogók, kutyasétáltatók, modellrepülők, sárkányeregetők, lovasok használják. A Légcsavar utca felől szükség lenne fogadótér kialakítására tájékoztató táblákkal az értékekről. A fogadótér fái alatt kialakítható pihenőhely padokkal, kerékpártármaszokkal, szemetesekkel, esőbeállóval, ami alkalmas kisebb csoportok fogadására. A másik két bejárathoz is tájékoztató táblák kellenek, 1-1 pad, kuka, bringatámasz. Az átmenő forgalmat a bejáratnál korlátozni kell, ez kiszorítja a gyeprongáló driftelőket és megnehezíti a szemétlerakók mozgását. A rongált részek visszagyepesítése, a gyep természetes állapotának megőrzése, akár legeltetéssel. Honlapot kell létrehozni, hasznos, érdekes infókkal a területről.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A fogadótér táblái mesélnek a repülőtér országos jelentőségű történetéről, az itt kialakult növénytársulásról, az állatvilágról (kapcsolódva a Felsőrákosi-rétek tanösvényéhez), kiemelve a védett fajokat pl. a pusztai árvalányhaj, a fokozottan védett ürge, és a sisakos sáska, amely a 2024-es év rovara. A kerület iskolái itt kihelyezett órákat tarthatnak, bemutatva a pannon homoki gyepet, és a környező erdősült területeket, innen indulhatnának kisebb kirándulásokra, a szomszédos természetvédelmi terület tanösvényén. Probléma, hogy az ürgéket veszélyeztetik a kutyák, az értékes gyepet a driftelő autósok, és szomorú látvány a szemétlerakás. Az együttélést segítenék elő tájékoztató táblák használati etikettel. Nagy lépés lenne, ha megszűnhet a területen való áthajtás (csupán a célforgalom maradhatna), ezzel a driftelőkkel szemben is fel tudna lépni a rendőrség. A gyep természetes állapotának megőrzése közös érdek.

Helyszín

Volt mátyásföldi reptér

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2716
Előzetes kategória
Helyi - kis ötlet
Helyszín
XVI. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Boldizsár Ágnes, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás