Vissza

Használt telefonokkal a rászorulókért!

Leírás

Sok budapesti család fiókjában lapul működőképes, de régóta nem használt nyomógombos- vagy okostelefon, tablet, esetleg más, hasonló eszköz. Sok rászoruló pont ezen eszközök hiányában nem tud kommunikálni szeretteivel, vagy szükség esetén segítséget hívni. A munkaerőpiacon szintén hátrányt jelent a digitális írástudás és a megfelelő eszközök hiánya, továbbá, az informálódást és ügyintézést is megnehezítik. Azt javasuljuk, hogy bátorítsuk a lakosságot a feleslegessé vált eszközök eljuttatására, segélyszervezeteken keresztül, a rászorulókhoz. Az Önkormányzat minden leadott eszközhöz vásárol egy SIM-kártyát, korlátozott egyenleggel, amely egyenleget a programban részt vevők saját igényeik szerint, saját forrásból bővíthetnek. Ingyenes Wi-Fi-kapcsolatra ma is van lehetőség például könyvtárakban és egyéb közintézményekben. Az Önkormányzat szakmai segítséget is kínálhatna az eszközök használatával kapcsolatban a programban részt vevőknek, egy fizetett program-koordinátor segítségével.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A Központi Statisztikai Hivatal becslései alapján 2022-ben nagyjából 1 764 000 ember élt Budapesten, közülük 4.5%, tehát majdnem minden huszadik embertársunk "súlyos anyagi és szociális deprivációban". Ez közel 80 000 embert jelent! Okkal feltételezhetjük, hogy a nagykorú budapesti rászorulók jelentős hányada nem rendelkezik telekommunikációs eszközökkel, de erre vonatkozóan pontos, megbízható adatot nem találtunk. A program pontos költségét a résztvevők számának ismerete nélkül nem tudjuk megbecsülni. A leadott eszközök kiosztását meglévő civil szervezetek végeznék. A nagy telekommunikációs szolgáltatók mindegyike kínál olcsó feltöltőkártyás csomagokat, mely az Önkormányzattal történő egyéni megállapodást követően akár még kedezőbb lehet. A Wi-Fi-csatlakozási lehetőségek bővítése nem a program része. A program-koordinátor fizetése 133 400 Ft-os havi fizetéssel számolva öt év alatt 8 004 000 Ft (a gyakorlatban az évenkénti minimálbér-emelések miatt valamivel magasabb) lenne.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: A hulladékkezelés állami hatáskör, nem tartozik a főváros közfeladatai közé. Működő telefonok – mint más adományok – most is leadhatók, felajánlhatók a szociális intézményekben.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2705
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Molnár Bence, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás