Vissza

Közpkori örökség láthatóbbá tétele

Leírás

a) A valahai óbudai középkori piactér környéke tartogat lehetőségeket, de ebből ma csak annyi látszik, hogy turistacsoportok állnak meg idegenvezetővel vagy útikönyvvel a régi sörfőzde épülete előtt. A házon egy tábla utal arra, hogy itt mi volt korábban. b) A Szent Péter és Pál főplébánia-templom mellett áll az az emlékkő, amely tanúsága szerint itt temették el Antonio Bonfinit, Mátyás történetíróját. Javaslat: - Információs táblák és egyéb eszközök kihelyezése az itt állt épületek bemutatására. (Akár olyan módon, mint ami a Porta Praetoria közelében látható.) - A Budapest Galéria megnyitása történelmi kiállítások céljaira is, de legalább az épületbelsőről nagyméretű fotók kihelyezése az épületre kívülről, - Mátyás királlyal kapcsolatos információk kihelyezése a főplébánia-templom mellett, amelyek ismertetik Bonfini személyét és munkásságát is. - Az Andor Ilona Iskola udvarán levő kolostorrom bemutatása érdekében külön ötletet adtam be.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

1. Az óbudai identitás erősítése. 2. Turisták igényeinek magasabb színvonalú kielégítése. 3. Várhatóan a turizmusból élő kerületi vendéglátóhelyek forgalmának növelése (ez esetben például a Kéhli, de talán a koreai étterem helyett is lesz még valamilyen hagyományabb, a környezetbe illőbb).

Helyszín

Óbuda, a Lajos utca hídhoz közeli vége, középkori piactér és környéke

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: A történelmi környezetben csak olyan információs táblák látványa elfogadható, amelyek minősége, mérete, megjelenése összhangban van a környező épületekkel, tárgyakkal. Részletes ismertetés helyett elegendő az érdeklődést felkeltő rövid információk közlése. Ezeknek a követelményeknek a Budapest Galéria középkori eredetű épületén látható kőtábla, valamint a plébániatemplom melletti emlékkő (rajta Bonfinira vonatkozó latin és magyar feliratokkal) megfelel. Ezek alapján az érdeklődőknek további információ könnyen elérhető az interneten. A Budapest Galéria kiállításaival nyitva áll a látogatók előtt, de műemlék épületének külső falára nagyméretű képek elhelyezése nem eredményezne kedvező összképet. A templom egyházi tulajdonban van.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2652
Kategória
Helyi - kis ötlet
Helyszín
III. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
KM Angéla, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás