Vissza

Vízautomaták szénsavas vízzel

Leírás

Telepítsünk olyan vízautomatá(ka)t a városba, lehetőleg lakótelepek környékére, amelyekből szénsavval dúsított ivóvíz is elérhető. A lakossági ásványvízfogyasztás egyik legfőbb oka az, hogy az emberek szeretnek szénsavas vizet inni. Ez a csapból nem folyik, szódagépet pedig nem mindenki engedhet meg magának. A szénsavas víz fogyasztása miatt nagyon sok hulladék műanyagpalack keletkezik, miközben lenne lehetőség olyan vízautomaták telepítésére, amik saját, többször használatos üvegbe vagy műanyag palackba töltenék a buborékos vizet. Olaszországban több városban is láttam ilyen automatákat (ezekről csatolok képeket), a technológia tehát létezik és bevált. Van, ahol ingyenes volt ez a szolgáltatás, máshol minimális díj ellenében lehetett buborékos vízzel megtölteni a saját üvegeket. A turisták és a helyi lakosok egyaránt örömmel használták, utóbbiak általában biciklivel hozták az üres palackjaikat újratölteni.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Sűrűn lakott területeken, például lakótelepeken már egy ilyen automata is jelentősen csökkentené a műanyaghulladék-termelést. Ha ingyenes, akkor még spórolni is lehet vele, de ha fizetős, akkor is sokkal környezetbarátabb alternatíva, mint minden alkalommal műanyag palackos szénsavas vizet vásárolni. A használati díj (akár csak részben) fedezhetné az üzemeltetési költségeket is.

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2619
Előzetes kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Kincses Eszter, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás