Vissza

Hajléktalanjegy BKK menüpont létrehozása

Leírás

A BKK jegyautomatákban árulható, a hajléktalan emberek számára könnyen elérhető hajléktalanjegy árulására alkalmas menüpont létrehozása. A jegyet hajléktalanok vehetnék meg, a Hajléktalan igazolványukkal, azzal együtt lenne érvényes és használható igazoltatáskor is. A menüpont egyúttal információt is adna: megnyitásakor szálló, ételosztás vagy nappali melegedő, orvos opciók közül választhatna, a jegy érvényes lehetne az utazás tartamára és az automata rányomtathatná a hajléktalan utas útvonalát, úti célját. A jegyár teljes támogatását vállalhatná a BKK olyan esetekben, amilyenre a BKK hajléktalan emberek esetén pótdíj elengedést vagy csökkentést szokott megállapítani, amikor a hajléktalan ember nem tudta máshogy megoldani a jegyvásárlást. Az álláskeresői bérlet ingyenesítéséhez hasonló eljárással lehetne kidolgozni a mögöttes támogatás rendszerét, a célpontok információját az önkormányzatoktól gyűjthetné be a BKK. A Hajléktalan igazolványt ugyancsak bemutathatná később ha nincs.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Nagyon nagy számban haláloznak el hajléktalan emberek Budapest utcáin kihűléses halállal, valamint a mellékhelyiség használatának problémája is közismert számukra, ennek hátterében a mobilitás és az információ hiánya adódhat. Ugyancsak ismert, hogy utcán alszik sok hajléktalan, amiért hajléktalan szállóról kitiltják, a mozgás lehetőségével azonban több az esélye, hogy másik szállóra utazik, fűtött helyen alszik télen és elkerüli akár a halált is éjszaka. Ha nappali melegedőbe tud menni megszorult helyzetben, hogy mellékhelyiséget használjon, ugyancsak mobilitása megoldásával kellene azt megoldani - ez tisztább ruházatot, jobb közérzetet, jobb társadalmi megítélést és befogadást eredményezhet. Ha orvoshoz kellene mennie, a segítség ne az utazási képtelenség miatt hiúsuljon meg. Ez ugyancsak megelőzhet komolyabb megbetegedéseket - jellemzően légúti betegségeket - és rosszabb esetben elhalálozást. Az esély megteremtésével a hajléktalan emberek bizalmát lehetne növelni a város felé.

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2547
Előzetes kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Tóth Edit, 2024.01.04.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás