Vissza

Játszóutcákat Budapestre! Négy játszóutca létrehozása négy különböző kerületben

Leírás

Játszóutcák kialakítása Budapesten arra alkalmas közterületeken. A játszóutca egy olyan utca, ami rendszeres időszakonként vagy állandóan felszabadul az átmenő forgalomtól, a parkoló autóktól és a szabadidő eltöltésének helyszíneként megnyílik a környék lakossága előtt. A játszóutca rendelkezhet fixen elhelyezett játék- (trambulin, mászóeszközök), vagy játékra is alkalmas elemekkel (felfestések, domborzati elemek, utcabútorok), de az ott folyó tevékenység legfontosabb mozgatója a helyiek közössége. Az épített infrastruktúra mellett soft elemek is megjelennek úgy mint játékakciók, egyéb köztéri jelenlét: pl. (gyerek)ruhacsere, könyv- és játékcsere, stb. Mivel a közösség részvétele kiemelkedően fontos a projekt sikeréhez, ezért a projekt megkezdése előtt az egyes helyszínek népszerűségét felmérő, önkéntesek jelentkezésével egybekötött szavazás történik. A projekt a konkrét forgalomtechnikai változások kidolgozása mellett javasolja egy speciális játszóutca KRESZ-tábla bevezetését.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A játszóutca egyrészt a városi gyerekkek beszűkült játéklehetőségeire ad választ, másrészt az elmagányosodás problémáját szeretné orvosolni. A játszóutca azért más, (1) mint az iskolautca, mert nem a biztonságos közlekedés, áthaladás mentén fogalmazza meg magát, hanem a közösségek szempontjából (2) mint a sétálóutca, mert nem a fogyasztásé a főszerep (3) mint a játszótér, mert nem egy korosztályosan szegregált tér, a környékbeliek kortól függetlenül részt vehetnek az alakításában. A játszóutca tehát egy olyan inkluzív tér, ahol a játék nem csak a gyerekeké, az utca a pedig a közlekedés helyett a lakóké. A játszóutcák kialakítása és vele a köztéren töltött idő és a találkozások esélyének növekedése rövidtávon katalizáló hatással van a szomszédsági viszonyokra, hosszútávon pedig az élhetőbb, egészségesebb környékek létrejöttét segíti. Mindezek által pedig egy, a demokratikus és a fenntarthatósági, ökológiai szempontokat is figyelembevevő várostervezési hozzáállásba kapcsolódik.

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

A közösségi költségvetés egy ötletre fordítható maximális, 120 millió forintos költségkeretéből csak két játszóutca kialakítása valósítható meg. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2518
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Szavazólapra került
Beküldés
Bogyó Virág, 2024.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás