Vissza

Népliget bejárati térségének fejlesztése a metrómegálló közelében

Leírás

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozása a Népliget kaputérsége a terület azonban igen lepusztult. Az aluljáróba vezető lépcsősor közelében a két üres, romos, szemetes bódét le kellene bontani. A villamosmegállóhoz ugyan van zebra, de messze van a kereszteződéstől, és ott semmi sem utal rá ezért a turisták a kerékpáros átvezetésen szaladgálnak. Legalább jelezni kellene az akadálymentes zebra létét: irányjelző táblákkal, felfestésekkel vezetni a gyalogosokat. De még jobb lenne egy új zebra, közvetlenül a csomópontban. A park szélén lehetne virágágyásokat létesíteni: ezzel is vonzóbbá válna a Népliget a mellette elhaladók számára, ill. kellemesebb lenne itt gyalog járni. A víztorony elé, a parkoló mellé szintén lehetne virágágyásokat ültetni (egyidejűleg pollerekkel kellene védeni a zöldterületet a fűre parkoló autóktól). Emellett lehetne kerékpártárolókat is létesíteni a környéken (pl. a Planetarium előtti már eleve burkolt területen).

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A Népliget metró/villamosmegálló térsége a park arca a város felé, egyúttal a buszállomás miatt Budapest kapuja a vidék felé. A térség lepusztultsága így egyaránt rombolja a Népliget és Budapest képét is. A lepusztult bódé-romok eltakarításával áttekinthetőbb lenne a terület, ráadásul a romok vonzzák a szemetet, a koszt. A gyalogos közlekedés megkönnyítése szintén fontos: a turisták nem is tudják, hogy 100 méterrel arrébb zebra is van, a bicós átvezetést látják, így onnét próbálnak meg feljutni a villamosmegállóba (balesetveszélyesen, a korlátokat, ill. az aluljáróba vezető lépcsőt kikerülve). Virágágyások létesítésével javítani lehetne a környék összképét - szebb környezetben szívesebben sétálnak az emberek, ill. a villamosról/autóból is szebbnek tűnne a park. Ezzel is oldani lehetne a Népligetről kialakult negatív közvélekedést. Egy kerékpártároló létesítése pedig a parkba kerékpárral érkező látogatókon segítene (de fontos, hogy ez ne járjon a zöldfelület csökkentésével).

Helyszín

Népliget, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarka
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2471
Előzetes kategória
Helyi - nagy ötlet
Helyszín
X. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Barna Ferenc, 2024.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás