Vissza

Tűzijáték-mentes zónák kijelölése Budapesten

Leírás

A Fővárosnak "fontos lenne olyan nagy kiterjedésű zónákat kijelölni, ahol egyáltalán nincs tűzijátékozása kutatók azt javasolják, hogy főként a nyílt területek településein olyan tűzijáték-mentes zónákat hozzanak létre, ahol a madarak nyugalomban tölthetik az éjszakát. Ebben segítene az, ha például településenként egy kijelölt központi helyen lehetne tűzijátékozni, így a lehető legtávolabb kerülnének a madaraktól e zaj- és fényforrások. A madarak számára az lenne a legjobb persze, ha a hang nélküli fényjátékokra váltanánk át, mint a drón-show, vagy a durrogás nélküli dekoratív tűzijáték greenfo.hu/hir/madarak-millioit-zavarja-fel-a-szilveszteri-tuzijatek/

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A tűzijáték-mentes övezetek szakértőkkel és lakossági egyeztetéssel történő kijelölése nem csak Bp. madárvilágának megőrzését, de az ilyen körzetek lakosságának és háziállataiknak egészségét is szolgálnák. Kevesebb megrémült kóborállat lenne. Sokan örülnénk, ha az olcsóbb és az egész városnak egészségesebb hang nélküli fényjátékokra váltanánk át, mint a drón-show, vagy a durrogás nélküli dekoratív tűzijáték! Az ilyen körzetek ingatlan értéke is nőhet, hiszen manapság a magán - születésnapi stb. - tűzijátékok is egyre gyakoribbak. A tűzijáték felrobbanásakor füst, por és különböző gázok kerülnek a levegőbe, pl. szén-dioxid, szén-monoxid, kén- és szénvegyületek, nehézfémek, ózon, kén-dioxid, nitrogén-oxid stb. A méreganyagokat belélegzése, egyetlen alkalom után is légzőszervi- illetve szív- és érrendszeri problémákat okozhat. A perklorát, ami robbantja a tűzijátékokat - megzavarhatja a pajzsmirigyhormonok termelődését. Hangereje halláskárosító. Az ökotoxikológiai hatást vizsgálni kéne.

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2468
Előzetes kategória
Zöld Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Fauna Alapítvány, 2024.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás