Vissza

Soknyelvű Budapest

Leírás

A város egyes pontjain kulturális, ipari, történelmi helyeknél, kilátópontoknál kis tábla kihelyezése, rajta egy tömör címe a látni vagy mesélnivalónak, és egy QR-kóddal. A qr-kód elvezetne az adott táblára vonatkozó teljes történelmi, kulturális, ipari, kisebbségi stb.érték online leíráshoz, és az oldal jól látható helyén ki lehetne választani a megfelelő nyelvet, ami nem csak magyar lenne, hanem a Kárpát-medence nyelveinek mindegyike, nem automata fordítóval, hanem igényes "emberi" fordítással. Irodalmi műveket műfordítással. A dolgot persze turisztikai keretbe is el lehet helyezni. Angol, olasz, francia, spanyol, orosz, kínai a környékbeli nyelvek mellé. Kis irodalmi idézeteket is oda lehet csapni, pl. ahova illik nem magyar nyelvű Kárpát-medencei írók magyarra fordított sorait. Az egyes nyelveken a többi nyelvű részeken is ki lehetne domborítani az ahhoz a nyelvhez kapcsolódó különlegességeket.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Tudatosíthatja a budapesti polgárokban, hogy Budapest nagyon sokáig nem egynyelvű, sőt egykor nem is elsősorban magyar nyelvű város volt, és hogy most is a többnyelvűség irányába tart,a lakosok pedig ezzel kiválóan együtt tudtak élni. A külföldiek eligazodását is segíti, és a saját "keresgéléssel" jobban megdolgoznak az adatért, jobban magukénak érzik az infót, ha valami személyeset olvasnak, és ez csak az anyanyelvükön valósulhat meg. A környékbeli nyelveket beszélők rácsodálkozhatnak, hogy mennyi minden van az ő nyelvükön, vagy származik abból ebben a városban is, ami sokáig az ő nyelvüket beszélőknek is fővárosa volt,és részt vettek a pezsgő életében. Sok esetben az angol nyelv praktikus, de nem szolgálja a sokszínűséget a nyelvhasználatban, és a kultúrában sem, ha elnyomja a többi nyelvet. Az internet és "a QR-kód" újabb lehetőséget teremt a sokszínűség fenntartásához vezető nyelvi úton. Hátha valaki ennek hatására is kedvet kap közelebbről megismerkedni más nyelvekkel,kultúrákkal.

Hivatal visszajelzése

Ötleted tartalmát érdemben nem módosítottuk. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2464
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Szavazólapra került
Beküldés
Valentin András, 2024.01.02.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás