Vissza

Mindenki számára hozzáférhető gyalogosforgalmi téradatbázis Budapestre

Leírás

Szükség lenne egy térinformatikai adatbázisra, ami a gyalogosforgalmi adatokat tudja megjeleníteni utcák és utcaszakaszok szintjén. Ez egy térképes adatbázis kellene, hogy legyen, ahol bárki könnyedén meg tudja nézni, hogy egy-egy utcaszakaszon mennyi az átlagos gyalogosforgalom. Első körben elég akár teljes évre vetített átlagforgalmat mutatni utcánként (durva becslés) de bizonyos útszakaszokon akár heti, napi és napon belüli adatokat is lehetne publikálni. Technikailag könnyen megvalósítható a gyalogosforgalom becslése, valamilyen becslései már most is vannak a BKK-nak a gyalogosforgalomra. A gyalogosforgalom automatizált mérésére is sok lehetőség van, a BKK hozzáférhet már most is mobilszolgáltatói adatokhoz. Az adatokat viszont széles körben hozzáférhetővé kellene tenni, hogy értéket is teremtsenek.A hozzáférést a részletes adatokhoz árulhatná pénzért is az önkormányzat, a nagyobb granularitású adatokat pedig nyugodtan tehetné ingyen hozzáférhetővé mindenki számára.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A gyalogosforgalom javítása kiemelt prioritás Budapest számára. Rendkívül fontos a gyalogosforgalom a kiskereskedelmi forgalom és a helyi vállalkozások számára. Ezen túl a gyaloglás feltételeinek javítása kiemelt cél a városlakók egészségének szempontjából is. Rengeteg kutatás van arra, hogy a napi pár kilométer gyaloglás mennyivel egészségesebbé teszi az embereket. Viszont a gyalogosforgalom mérése, a gyalogolhatósággal kapcsolatos ismereteink még elég kezdetlegesek. Csak sejtjük, de nem igazán tudjuk, hogy hol mennyien és kik gyalogolnak Budapesten. Egy ilyen téradatbázis a gyalogolhatóság feltételrendszerének javításában fontos lépés lenne. Emellett nagy mértékben tudná csökkenteni a helyi üzletek üzleti kockázatát, növelni bevételeiket, ha megismerhetnék azt, hogy a potenciális vásárlóik mikor és hogyan gyalogolnak a környékeiken. Továbbá rengeteg fogódzkodót adna a civil szervezeteknek és a városvezetőknek a gyalogosforgalom, a város akadálymentességének fejlesztésében.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: Az ötletben szereplő tartalom kifejlesztése és üzemeltetése a közösségi költségvetés egy ötletre fordítható maximális, 120 millió forintos költségkeretéből nem valósítható meg.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2423
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Áncsán Márton, 2024.01.02.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás