Vissza

Kerékpársávok a Kerepesi úton

Leírás

A Kerepesi út Pilisi utca - Hungária krt. közötti szakaszán az útpálya és a forgalmi sávok szélessége lehetővé teszi, hogy kétoldali irányhelyes kerékpársávok létesüljenek a jelenlegi sávok számának megtartásával, de azok szélességének szűkítésével. Az így létrejövő hálózati elem a XVI. kerületben élőket egy kényelmes, gyors és biztonságos útvonallal sugárirányban bekötné a belvárosba. A kerékpársávok a Keresztúri úton bekapcsolódnának a Rákos-patak menti kerékpárútba, illetve a XVII. kerületbe tartó hálózati elembe is. A fejlesztés egyúttal a forgalomcsillapításban is szerepet játszana a szűkebb forgalmi sávoknak köszönhetően, mert az érintett szakaszon a gépjárművezetők többsége nem tartja be a megengedett legnagyobb 50, ill. 70 km/órás sebességhatárokat. Az Üllői út és Váci út példájából és költségeiből okulva egyelőre nem védett kerékpársávokra, hanem megfelelő szélességú, ám védtelen sávokra lenne szülség, így a terv beleférhet a 120 m forintos költségkeretbe.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A BKK kerékpárfőhálózati koncepciójába illeszkedik a terv. A jelenlegi állapothoz képest kényelmesebb, gyorsabb, rövidebb és biztonságosabb kapcsolatot teremt a kelet-pesti kerületek és a belváros között egybeforrasztva a már meglévő hálózati elemeket. Jelenleg a tervben megjelölt végpontok közötti távolság a meglévő kerékpáros hálózatot használva kerékpárral 5,3 km, míg gépjárművel csupán 3,7 km. A fejlesztésnek köszönhetően a kerékpáros közlekedés feltételei jelentősen javulnának, a megtett táv pedig 30%-kal csökkenne.

Helyszín

Kerepesi út (Pilisi utca - Hungária krt. között)

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: A Hungária körút és az Albertirsai út közötti szakaszon érdemes volna kerékpárutat létesíteni, viszont a jelenleg parkolásra használt széles járdaszakasz MÁV-tulajdonban van, ezért körülményes a terület rendezése. A külső szakasz kerékpáros fejlesztése nem valósítható meg teljeskörű felújítás nélkül, ez viszont túlmutat a közösségi költségvetés egy ötletre fordítható maximális, 120 millió forintos költségkeretén.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2410
Kategória
Helyi - nagy ötlet
Helyszín
XIV. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Máté Lukács, 2024.01.02.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás