Vissza

a járda kiszélesítése a Kálvin térnél, a Lónyay u. és a templom között, az üzletház előtt

Leírás

A Kálvin tér felől a Lónyay u. felé haladva nagyon összeszűkül a keleti (ferencvárosi) oldalon a járda, miközben rengeteg a gyalogos (sok turista is igyekszik a Vásárcsarnokba). A közelmúltban a kerékpársávot beton terelőelemekkel beljebb vezették, így az úttest szélén egy holt tér alakult ki, ahol 1-2 autó parkol/álldogál reklámfeliratokkal. Ki lehetne bővíteni a járdát erre a területre, ezzel több tér jutna a gyalogosoknak. A végleges kialakítás előtt akár a taktikai urbanizmus jegyében ideiglenes eszközökkel (pár parkolásgátló betontömb, színes aszfaltfestés) is ki lehetne próbálni, milyen hatást vált ki a változtatás így elsőként nem is kellene a drágábban áthelyezhető elemekhez (közműszekrény, fém pollerek) nyúlni.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A jelenlegi forgalmi rend alapvető megváltoztatása nélkül, az elmúlt években már megszokott viszonyok minimális változtatásával lehetne teret nyerni a gyalogosoknak. Így enyhülhetne a járda kényelmetlen zsúfoltsága, barátságosabb, szellősebb, emberléptékűbb lenne a környék. A kerékpársáv folytonossága természetesen mindenképpen megőrzendő. A változtatás nem okoz problémát, hiszen a Rádayra való kikanyarodásra még később is van tér az autóknak, ráadásul az utca forgalma eredendően alacsony. A taktikai urbanizmus eszközeivel kis költségvetésből is lehetne tesztelni a változtatást (mint pl. az elmúlt években a józsefvárosi Tükörtojás téren, a Békési u. és Kölcsey u. sarkánál). Ráadásul a Lónyay utcában parkolóhelyek is vannak, így a kb. két autónyi hely eltűnése sem okozna problémát a környéken.

Helyszín

Kálvin tér Vámház körút, a Lónyay u. sarka
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2407
Előzetes kategória
Helyi - kis ötlet
Helyszín
IX. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Barna Ferenc, 2024.01.01.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás