Vissza

Esőkertecskéket a városi fáknak

Leírás

Az utak szélén a járda az akadálya, hogy a mellette álló fák vízhez jussanak a lezúduló esőkből képződő folyócskákból. A vizet a fákhoz jobb terelni, nem a csatornákba. Ezért a járdaköveket ki lehetne szedni, és a fák körül egy kis, pl. fél méter sugarú mélyedést ásni, hogy oda folyjon be a víz, ami aztán majd beszikkad. Helyszín pl: Beregszász út alján a fák, Eper utca, Cseresznye utca, domboldali utcák, Hegyalja út, vagy Pesten a Honvéd kórház: Papp Károly utca körút felőli sarkán lévő fák vagy az Üllői úti fák

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A dimbes dombos Budán az utak szélén, vagy Pesten is az utak mentén a lezúduló eső folyócskákba, tócsákba gyűlik az úttest szélén, és jó része a csatornába jut. Mellette a magasított járdán pedig szomjaznak a fák, mert kevés szabad, nem lebetonozott területről kaphatnak csak vizet. Mostanság a villámárvizeket aszály követi, ami a fák kiszáradásához vezethet. A fák pedig árnyékukkal, látványukkal és levegőtisztító képességükkel jelentősen javítják a városi környezet élhetőségét. Rádaásul a csatornahálózatot és a szennyvíztisztítót sem terheli annyira a lezúduló víztömeg.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2368
Előzetes kategória
Zöld Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Dr. Nagy Nóra Eszter, 2023.12.30.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás