Vissza

Fővárosi életviteli mentor hálózat autizmussal élő felnöttek részére

Leírás

Hiányzik a szociális ellátó rendszerben a többnyire otthon, szüleivel élő, idősödő autista felnőttek ellátását, életviteli támogatását nyújtó szolgáltatás. Hozzon létre a Főváros részükre hiánypótló módon egy szakmai alapú, koordinációs életviteli mentor hálózatot, egy szociális szolgáltatást, a támogatott életvitelük, munkavállalásuk, lakhatásuk segítése, egyéni fejlesztésük koordinálása érdekében! Feladtuk lenne felmérni a szükségleteiket, elkészíteni és folyamatosan karban tartani gondozási szolgáltatási tervüket, követni életútjukat, valamint koordinálják a működő kerületek szociális intézményeinek segítségével a szükségleteiknek megfelelő szolgáltatási gyűrű létrehozását, segítik támogatásukat, fejlesztéseiket és lakásproblémáik megoldását. Kezdetben 3-4 fő autizmus specifikus képesítéssel rendelkező szakemberből álló szervezet elég, ami létrehozásával 100-150 fő bevonható a hálózatba. A hálózat a kerületi szociális intézményrendszerrel és a civil szervezetekkel működne együtt.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Egy Angliában készült kutatás szerint a hajléktalanok 12,3%-a volt diagnosztizálható autizmussal, ami körülbelül tízszer több, mint ahogy ezt a lakosságon belüli arányuk indokolni. Budapesten sem lehet más. Budapesten nincs olyan autizmus specifikus intézmény, szervezet, amely egész életükön át segíti az autizmussal élőket életvitelük kialakításában, fejlesztésükben, életútjuk nyomon követésében, a szolgáltatási gyűrű kialakításában. Amennyiben lenne ilyen az elősegíthetné, hogy kevesebben kerüljenek az utcára, mert sokuk képes lenne az önállóbb életre és munkára, kellő támogatás mellett. A vidéki lakhatási intézményekben élő autista embereknek törvényileg előírt módon komplex szükségletfelmérés alapján félévente felülvizsgálandó egyéni szolgáltatási tervet kell készíteni, benne az igénybe veendő szociális és egészségügyi háló elemeivel. A jelenleg otthon lakó, esetenként súlyos problémákkal küzdő, de munkaképes és önálló életre is képes autista személyek részére ez nem elérhető.

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2287
Előzetes kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Gulyás Tibor, 2023.12.18.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás