Vissza

Kirakodó hétvége a lomtalanítást megelőzően

Leírás

Fővárosi szinten, a lomtalanítást megelőzően a lakosságnak legyen lehetősége a még használható tárgyaikat esztétikusan, rendezett körülmények között az utcán - egy asztalon, polcon - elhelyezve kirakodni, a járókelőknek pedig ingyenesen (!) elvinni a számukra még hasznosíthatóakat. Az önkormányzat feladata a tájékoztatás (ahogy a lomtalanításról is), a reklámozás, illetve a szemléletformálás megvalósítása, valamint a közterületre való kirakodás jogszerűségének biztosítása erre az időszakra. További ötletek a költségvetés függvényében: lakóközösségek pályázhatnak egy-egy kirakodásra alkalmas asztalra, polcra vagy "ingyen vihető" táblára (külön arculata lehet a programnak, amely ezen a táblán is megjelenik).

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Sok ember számára nagy erőfeszítést jelent a használható tárgyaikat a megfelelő helyre szállítani vagy online felületen eladni, elcserélni, emiatt ezek a szemetesben, illetve a lomok között végzik. A hétvégi kirakodással serkenteni lehetne a tárgyak körkörös újrahasználatát, csökkenteni a környezetterhelést. Emellett ez a hétvége a környékbeli lakóközösségek számára találkozási, beszélgetési alkalmat is jelenthet. A megfelelő marketing hatására a lakosság tudni fogja, hogy ebben az időszakan érdemes korzózni a környéken, így valódi közösségi programmá válhat. További ötletekkel, lehetőségekkel gazdagítható a kezdeményezés (pl. közös, utcai kreatívkodás, szemléletformáló előadások stb.), amire a helyi közösségeket szintén lehetne bátorítani.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2211
Előzetes kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Brisa Brisa, 2023.12.08.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás