Vissza

Csendesebb belváros - Gyorsforgalmi útvonal kialakítása megkülönböztető jelzést használó járműveknek

Leírás

Gyorsforgalmi útvonal kialakítása megkülönböztető jelzést használó járművek számára. Olyan alternatív útvonal kialakítása mentők, rendőrség, tűzoltóság és egyéb megkülönböztető jelzést (szirénát) használó járművek számára, ami elkerüli a sűrűn lakott, és forgalmas belvárosi útvonalakat, mint pl. kis és nagykörút.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

1. Csökkenti a zajszennyezést. A MJ átlagosan 100 dB hangerővel szirénáznak, ez egy nagykörúti házban hangszigetelt, zárt ablak mellett kb. 70-80 dB hangerővel hallható. Ez túllépi azt a határt, amitől kezdve a zajnak idegrendszeri károsító hatása van. A nagykörúton átlagosan napi 50-60 szirénázó jármű halad el. 2. Csökkenti a stressz szintet. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatta, hogy a közlekedési zajártalom évente 1.5 millió ember haláláért felelős Nyugat Európában. A közlekedési zajártalom krónikus stresszhez, szív- és érrendszeri problémákhoz, mentális károsodáshoz és alvászavarhoz vezet. 3. Javítja a közlekedést az autósok, kerékpárosok, és a MJ számára. Jelenleg a MJ nem tudnak az autós sávban haladni a forgalom és a többnyire egysávos utak miatt. Így ezek a járművek a szirénázás ellenére vagy a többi autó mögött vesztegelnek, vagy a villamos síneken haladnak. Így lassabban jutnak el a célpontig, mintha külön számukra kialakított, belvárosi utakat elkerülő úton haladnának.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: A városi közterületek mérete korlátos, nem tudunk külön sávot biztosítani a megkülönböztető jelzést használó járművek számára. A villamossíneket és buszsávokat jelenleg is használhatják ezek a járművek. Az elsődleges cél továbbá az, hogy ezek a járművek a lehető leggyorsabb útvonalon közlekedhessenek, így korlátozó, kerülőútra terelő megoldások nem támogathatók.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2195
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Dr. Maróti Emese, 2023.12.04.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás