Vissza

Intelligens kereszteződés

Leírás

A két utca T-alakú kereszteződésénél kiépített jelzőlámpa-rendszer és a gyalogosok számára nyomógombos jelzéssel ellátott gyalogátkelőhely található. Az egyirányú Georgina utcáról a 45-ös jelzésű BKV csuklós busz fordul rá jobbra kis ívben a viszonylag szűk Vidámvásár utcára, ezért a lámpás kereszteződés teljes mértékben indokolt. Ennek ellenére a rendszer úgy van hangolva, hogy hiába nem érkezik semmi a Georgina utcáról és hiába nincsen gyalogosátkelés-kérelem, kb. 50 másodpercenként pirosra vált a lámpa a Vidámvásár utcán. A megvalósítandó feladat egy olyan kamerarendszer lenne, amely figyeli, érkezik-e jármű a Georgina utcáról, hogy akkor váltsa át a Vidámvásár utcai jelzést pirosra, amikor az indokolt. Ehhez nem kell feltörni a Georgina utca aszfaltját, tehát nem szükséges járműsúly alapú érzékelő beépítése, csupán egy fajlagosan jelentősen olcsóbb, intelligens, a jelzőlámpákkal összehangolt kamerarendszer.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A Vidámvásár utcán mindkét irányban autók és buszok (BKK 92-es és 46-os) tucatjai fékeznek le, állnak meg, majd indulnak meg indokolatlanul, reggel-nappal-este több százszor, miközben fékpor és megnövekedett szennyezőanyag-koncentráció alakul ki, csak azért, mert a rendszer csak a gyalogosátkelő nyomógombját figyeli, de azt nem, érkezik-e egyáltalán bármi a Georgina utcáról. Ez az intelligens kereszteződés-kiépítés pilot megoldás lehet rengeteg hasonló budapesti kereszteződés kibocsátott szennyeződés csökkentéséhez (pl. hasonló a helyzet a Bp. XI. ker. Zsombolyai utca - Bocskai út találkozásánál is, ahol a Zsombolyai utca felel meg a példában a Georgina, míg a Bocskai a Vidámvásár utcának).

Helyszín

Vidámvásár utca - Georgina utca kereszteződés
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2191
Előzetes kategória
Helyi - nagy ötlet
Helyszín
XVI. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Dr. Dernovics Mihály, 2023.12.02.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás