Vissza

A textil nem szemét! Hasznosítsuk dizájnosan újra!

Leírás

1. Hozzunk létre a város jól megközelíthető, központi helyén textilek begyűjtésére alkalmas gyűjtőhelyet. 2. Ugyanitt, hogy ne terheljük szállítással a környezetet, egy textilválogató, -tisztító, -feldolgozó üzemet, ahol megváltozott munkaképességűek (is) dolgozhatnak. 3. Ugyanitt egy utcára nyíló bemutatótermet és üzletet, ahol az elkészült termékek megnézhetők, megvásárolhatók. (+webáruház) (Kb. min. 100 nm önkormányzati tulajdonú helyiség szükséges.) A folyamat: 1. Válogatás 2. Mosás (A még használható darabokat értékesíteni lehet az üzletben.) 3. A textilek darabolása kisebb-nagyobb négyzetekre, rombuszokra, csíkokra (gombok, cipzárak stb. leszedése) 4. A darabok színek és anyag szerinti válogatása. 5. Pachwork ruhák, kabátok, táskák, lakástextilek, szőnyegek, jógaszőnyegek, párnahuzatok stb. készítése, textiltervező(k) bevonásával. 6. A maradék aprítása párna- és egyéb tölteléknek. Szükséges eszközök: - nagykapacitású mosógép(ek) - varró- és szabó, szövő, hímző, és daraboló gépek

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Világszerte óriási probléma a hatalmas mennyiségben keletkező textilhulladék. A textil szinte 100%-ban újrahasznosítható lenne, de ez csak nagyon alacsony arányban történik meg. Az újrahasznosítás mindannyiunk érdeke lenne, amit a Fővárosi Önkormányzat ezzel a projekttel tudna elősegíteni a fővárosban. A projekt előnyei - környezetbarát, hosszabb távon nagymértében csökkenti a környezetterhelést - az egyszerűbb feladatok (pl. válogatás, mosás stb.) lehetőséget adnak megváltozott munkaképességűek alkalmazására - a projekthez üzlet és webáruház is kapcsolódik, ahonnan bevételek keletkeznek, így jó marketinggel önfenntartóvá válhat. - Az újrahasznosított ruhák, kiegészítők igen népszerűek az ökotudatos emberek körében, akiktől jelentős szimpátia várható. - Egy franchise-rendszer első eleme lehet, amely az országban, de világszerte is elterjeszthető. A kidolgozott és a gyakorlatban is kipróbált know-howból szintén keletkezhet bevétel, amely a foglalkoztatottak jólétére fordítható.

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2075
Előzetes kategória
Zöld Budapest
Helyszín
V. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Nagy Ildikó Emese, 2023.11.17.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás