Vissza

Budapest Pengő

Leírás

A Budapest Pengő a budapesti közlekedési alapjövedelem bevezetését teszi lehetővé. A BPengő olyan digitális pénz, mellyel fővárosi és kerületi szolgáltatásokat vehetünk, mint BKK, közterület használat, parkolás stb. A Közterületfelügyel-App és Parklet-App-oknak köszönhetően bármely vendéglátóhelyiség és lakos is elfogadhat, kereskedhet, fizethet BPengővel. A főváros és kerületek (idővel) megszüntethetik a jelenlegi támogatási rendszert (pl. ingyenes lakossági parkolás) és egységesíthetik a lakosok támogatását.: 1. Gépjármű parkolási támogatás helyett, minden évben a lakosok között oszt szét pengőt a kerület, és a lakosok, családok döntik el, hogy abból parkolást vagy BKK bérletet, esetleg iparűzési adót stb-t fizetnek belőle, vagy azzal fizetnek a sarki kávézóban. 2. (Idővel) A szociális alapú támogatásokat is csökkenthetjük, a diákok, nyugdíjasok döntik el, hogy mire költik a Pengőt, ha nem BKK bérletet használnának. 3. Pengővel támogathatja a kerület az aktív közlekedést is.

Min szeretnél változtatni?

Jelenleg a kerületek majdnem ingyenes lakossági támogatást adnak a gépjárműtartókat, míg a főváros a BKK bérleteket adja jóval piaci ár alatt. A Pengővel mindenkit egységesen támogathat a város és külön támogathatja pl. a bringával közlekedőket is.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: A közösségi költségvetés forrása vagy az abból létrehozott anyagi javak nem adhatók át magántulajdonba, vagyis ez a forrás még közvetetten, kedvezmény vagy támogatás formájában sem adható át magánembereknek.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1949
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
50 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.31.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás