Vissza

Parklet App - Esélyteremtő közterülethasználat

Leírás

A Parklet App-on keresztül bárki, bármikor foglalhat közterületet és kifizetheti annak időszakos díját. Ezáltal a lakosok nem parkolási díjat fizetnek, hanem a terület használatát, és 4 kerekű magán tárgyak helyett tarthatják ott 2, 3 kerekű eszközeiket, kanapéjukat, kerti bútoraikat, növényeiket stb, ezáltal használhatják, és javíthatják a közterületeinket. Az app technikailag kapcsolódhat a What3Words rendszeréhez (API), amely 3x3 méteres négyzetekre bontotta fel a világot, így bárki bármelyik 9m2-es területet kibérelheti kereskedelmi vagy lakossági igényei számára. Az árazás lehet állandó, vagy dinamikus a napszak igényeit tükrözendő, mindkét esetben átláthatóvá válik annak a területnek az értéke. A közterület-használatot így átlathatóan árazhatja be a "piac", azaz mindenki, aki valamire szeretné használni azt a teret. Az átlátható beárazáson túl, ez igazságosabb is, hiszen mindenkinek lehetősége lesz a területet használni, nemcsak a gépjárműtartóknak. Az fejlesztés ára megtérül.

Min szeretnél változtatni?

Járdáink nagyrészét gépjárművek foglalják el. Ezek a magán tárgyak ingyen vagy kerületi támogatással parkolnak, miközben más magán vagy közösségi terület használatra nincs nagyon lehetősége a lakosoknak, vagy csak nagyon drágán és bürokratikusan.

Feltöltött képek, dokumentumok

Kapcsolódó hivatkozás

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet nem támogatható, mert a leírtak alapján a közterület-használat újraszabályozására lenne szükség, ami a közösségi költségvetésből nem támogatható. Továbbá a megszüntetett parkolóhelyekre elsősorban mikromobilitási pontokat és utcabútorokat javaslunk.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1936
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
10 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.31.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás