Vissza

Tegyük újra sittmentessé a Homoktövis egyetlen magyarországi élőhelyét.

Leírás

Hazánkban a közismert homoktövis cserje vadon egyedül Újpesten található meg. Ezen kívül több mint 20 védett és fokozottan védett növényfaj, valamint számos védett és fokozottan védett állatfaj menedéke ez a terület a fővárosban. Természeti értékei alapján országos viszonylatban is egyedülállónak tekinthető. A rendszerváltás előtt katonai területként funkcionált. Ezekben az évtizedekben nagyon sok sittet halmoztak itt fel, ami szétszakítja az élőhelyet és áthatolhatatlan akadályt képez sok élőlényfaj számára, valamint az értékes erdőket és gyepeket is kettéválasztja. A sitt kitermelésével és elszállításával az élőhely legnagyobb foltja ismét eggyé válhatna, aminek köszönhetően a város utolsó igazi homoki élőhelye hosszú távon fentarthatóvá válhatna és menedéket biztosíthatna állatok és növények számára egyaránt.

Min szeretnél változtatni?

Országos viszonylatban egyedülálló természeti érték megóvását szolgálja. Megoldottá válna a homoktövis cserje egyetlen hazai vad eredetű élőhelyének megóvása. Hosszú távon biztosíthatná az oktatási és kutatási helyként is ismert élőhely megóvását.

Helyszín

Homoktövis Természetvédelmi Terület

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet helyszíne nem fővárosi vagy kerületi tulajdonú, hanem a Magyar Államé, ezért az a kiírásnak megfelelően a közösségi költségvetésből nem valósítható meg.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1893
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
IV. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
120 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.29.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás