Vissza

Tegyük újra élővé az Újpalotai-erdőt!

Leírás

A XV. kerületben található Újpalotai-erdő igen hányattatott sorsú volt az elmúlt években. 2017-ben nagy mennyiségű, illegálisan lerakott sitt került a területre, ami tönkretette az itteni erdőt. 2022-ben pedig az MVM vette birtokba a területet, mert szükségessé vált a terület felett átívelő vezetékek és oszlopok cseréje. Mindezeket tetézte, hogy sokan szemétlerakóként tekintettek a területre, aminek következtében a sok sitt mellett nagy mennyiségű egyéb hulladék is a bekerült a területre. Mindez pedig a növényzet leromlását, a tájidegen és invazív fajok előretörését eredményezte, amelyek között allergén fajok is fellelhetők. AZ MVM munkája azonban olyan nagy tájátalakítást indított el, ami soha vissza nem térő alkalmat kínál a terület helyreállítására és rehabilitálására: a tájidegen növényzet nagy részének letermelése utat nyit az őshonos fás vegetáció újbóli létrehozásának, ami Budapest életében egy egyedülálló vállalkozást jelentene erdővédelmi szempontból!

Min szeretnél változtatni?

A szemét elszállítása és a maradék tájidegen/allergén növényállomány letermelése közegészségügyi szempontok miatt megoldandó probléma. A projekt a főváros első olyan vállalkozása lehetne, ami egy alapvetően ipari terület újraerdősítését jelentené.

Helyszín

Újpalotai-erdő

Feltöltött képek, dokumentumok

Kapcsolódó hivatkozás

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: A Páskomliget parkerdő területének túlnyomó része állami tulajdonú, egyes területek magántulajdonban vannak, fenntartója az állami Pilis Parkerdő Zrt, ezért az ötlet a kiírásnak megfelelően a közösségi költségvetésből nem valósítható meg.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1892
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
XV. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
120 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.29.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás