Vissza

EGY FÖLDALATTI-MEGÁLLÓ ÁTNEVEZÉSE

Leírás

Javaslatom a Vörösmarty utca megálló átvezésére irányul. A megálló jelenleg az ott lévő keresztutca nevét viseli, ami nem megfelelő, mert hasonlít egy másik megálló nevére. Javaslatom másik eleme az, hogy az új név ez legyen: Liszt Múzeum. Ez ugyanis az Andrássy út és Vörösmarty utca sarkán lévő Régi Zeneakadémia épületében működik, Liszt Ferenc egykori lakásában. Ezzel egy nagyszerű, kis múzeum kaphatna hatalmas, évente milliárd forintos értékű ingyen promóciót, azok körében is, akik nem szándékoznak felkeresni a múzeumot. Ráadásul hozzájárulhat ahhoz is, hogy Lisztről sok turista megtudja, hogy magyar zeneszerző volt. Ezt a javaslatomat már felvetettem 2010-ben a Liszt bicentenárium előtti évben a múzeum akkori igazgatójának. Az ötlet tetszett neki, de megvalósítására emlékeim szerint nem történt komoly kísérlet.

Min szeretnél változtatni?

A millenniumi földalatti vasút (M1) egyik megállójának neve: Vörösmarty utca. Ugyanakkor az egyik végállomás neve: Vörösmarty tér. Ez régóta összezavarja a turistákat. Helyette új, oda illó név kellene.

Helyszín

M1 metróvonal Vörösmarty utcai megállója

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az állomásnevek az adott vonal fő irányának megfelelő (a megálló elhelyezkedésének megfelelő helyen) keresztező út/utca neve, vagy az ott lévő kiemelt jelentőségű épület/építmény megnevezése alapján kerülnek meghatározásra. A Vörösmarty utcai a kisföldalatti megállói közül a mindössze négy egyike, amelynek 1896 óta egyszer sem változtatták meg a nevét. Az állomás nevének megváltoztatása a műemlékvédelem tekintetében is aggályos, mert az 1896-ban megindult vonal állomásának eredeti csempéjén is állomásnévként szerepel, mint örökségünk.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1864
Kategória
Nyitott Budapest
Helyszín
VI. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
500 ezer Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.28.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás