Vissza

Több üveggyűjtő konténer, és tájékoztató kampány a visszaválthatóságról.

Leírás

1. Több üveggyűjtő, sűrűbb hálózat. Magyarországon nagyon alacsony az újrahasznosítási arány, különösen az üveg esetében (28%). Vannak területek Budapesten, ahonnan a legközelebbi üveggyűjtő konténer több kilométeres távolságnyira van, ez pedig közrejátszik abban, hogy sokan a kommunális kukába dobják az üveget (ezt rendszeres tapasztalom a szomszédaimnál is). 2. Továbbá vannak, akik jószándékból a gyűjtőszigetre visznek olyan üveget is, ami a boltokban betétdíjért cserébe visszaváltható és így újratölthető lenne. Erre a megoldás egy tájékoztatókampány lehetne. Pl. a gyűjtőszigetekre kihelyezett rövid tájékoztató, egy honlapnak a linkjével, amely a részleteket tartalmazza, mit, melyik boltba lehet visszavinni betétdíjért.

Min szeretnél változtatni?

Kritikusan alacsony újratöltési és újrahasznosítási arány.

Kapcsolódó hivatkozás

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet tárgya nem tartozik a főváros közfeladatai közé, ezért az a közösségi költségvetésből nem valósítható meg, mivel a hulladéktörvény változása okán a hulladékgazdálkodási közfeladat állami kézbe kerül 2023. június 30. napjától. Erre tekintettel a projekt végrehajtására a Fővárosi Önkormányzatnak már nem lesz hatásköre. Továbbá az üvegek újrahasznosítása céljából a szelektív gyűjtésére a Hulladékgazdálkodási törvény szerint a nagyobb kiskereskedelmi egységeknek van kötelezettsége. Az üvegek újratöltését csak a gazdasági/kereskedelmi szféra tudja elősegíteni, itt a fővárosnak nincs szerepe.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1840
Kategória
Zöld Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
10 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.27.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás