Vissza

Újlipótvárosi szuperblokk

Leírás

Újlipótvárosban a közterületek nagyjából 80%-a autós közlekedésre és parkolásra van fenntartva. A forgalom jelentős részét teszi ki az átmenő forgalom - nekik valójában nem Újlipótváros lakóövezetében van dolguk, csak menekülőútnak használják a környéket, ezzel több ezer helyi lakos életét és mindennapjait károsítva meg. Ennek javítására kérjük az autók által elfoglalt közterület csökkentését Újlipótvárosban a gyalogosan vagy más mobilitási eszközt választók javára, valamint az átmenő forgalom nagy mértékű csökkentését az útirányok barcelonai szuperblokkhoz hasonló átalakításával. Lakosok bevonásával, körültekintő közösségi tervezést követően könnyen megvalósítható volna pl. mozdítható akadályok alkalmazásával. A funkcióváltással alacsonyabb lehetne a zaj- és légszennyezettség, biztonságosabb a gyaloglás és kerékpározás.

Min szeretnél változtatni?

Újlipótváros közterületeinek több mint 80%-át autók közlekedésére és tárolására használjuk. Újra kell osztanunk a közterületeket, a funkcióváltással több helyet kell adnunk az itt élőknek, lakóknak, dolgozóknak, a környezetbarát közlekedési módoknak.

Helyszín

Újlipótváros

Kapcsolódó hivatkozás

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az Újlipótvárosi Mobilitási Terv megvalósításával az illetékes kerületi önkormányzat folyamatosan szabadítja fel az egyes járdaszakaszokat és forgalomtechnikai beavatkozásokkal teremti meg a biztonságos gyalogosközlekedés feltételeit. A 2020. évben a BKK megvizsgálta a felvetést és szakmai javaslatot készített, amelyet társadalmi vitára bocsátottak. A mintaprojekt megvalósítását támogató és ellenző szavazatok száma közel azonos volt. Mivel ez egy részben folyamatban lévő beavatkozás, hiszen a kerület több újlipótvárosi utca felújítása során e szemléleteket figyelembe véve jár el, illetve egy kifejezetten megosztó téma a kerületi lakosok körében, emiatt az ötlet megvalósítása a közösségi költségvetésen belül nem támogatható.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1784
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
XIII. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
N/A, 2022.12.19.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás