Vissza

Közösségi kertek és komposztálás

Leírás

Önkormányzatok által birtokolt, vagy üzemeltetett területek rekultiválása közösségi kertek létrehozásával, valamint közösségi komposztálóhelyek megnyitásával. Olyan foghíjtelkeken, vagy forgalomtól kissé távolabb lévő területeken, ahol jelenleg semmilyen beruházás nem folytatódik, létre lehetne hozni közösségi kerteket, ahol a terület adottságainak megfelelően a bérlők egy-egy "kiskerttel" gazdálkodhatnak. Természetesen olyan haszonnövények (paradicsom, bab, virág, stb.) termesztésére lenne lehetőség, amik gyors növekedésűek, egészségesek, akár az adott háztartás szükségleteit is kielégítik. A "parcellákat" egyéves bérleti szerződéssel lehet igénybe venni, egy jelképes összegért. A bérlő feladata az adott kiskert gondozása, és a vegetációs időszak utáni eredeti állapotba történő visszaadása. A szerződések nem automatikusan újulnának meg, minden évben újra történne a szerződés (akár virtuálisan is). A közösségi kertekben komposztáló területet is érdemes lenne létrehozni.

Min szeretnél változtatni?

A jelenleg kialakuló bizonytalanságban lenne egy lehetőség a családok számára saját háztartásuk friss zöldségekkel történő ellátására, a meglévő területek művelés alá kerülnének, a komposztálásra alkalmas szerves alapanyagok újrahasznosulnának.

Hivatal visszajelzése

A kerthasználat feltételeinek és jogi kereteinek meghatározása után az ötlet támogatható. A megvalósításra alkalmas helyszíneket a Hivatal szakemberei jelölhetik meg. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1749
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Szavazólapra került
Becsült költség
650 ezer Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.15.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás