Vissza

Büntetésmentes gyorshajtás-megelőző rendszer

Leírás

Sok országban okoznak problémát a gyenge forgalmi időszakokban az utcákon gyorshajtó, akár az utcát versenyre használó autósok. Van olyan módszer, amivel anélkül lehet ezeknek elejét venni, hogy az pénzbírsággal fenyegessen. A módszer lényege, hogy a lámpák a megszokott rend szerint működnek egészen addig, amíg a sebességhatárt mindenki betartja, viszont abban az esetben, ha valaki a sebességhatárt átlépi, akkor a követező közlekedési lámpa pirosra vált, így az autóst várakozásra készteti (nyilván be lehet kamerázni a kereszteződést és szigorúan megbüntetni, aki a piroson mégi áthajt). Ilyen rendszer tudomásom szerint működik néhány helyen már Budapesten is, de ki lehetne terjeszteni a kritikus útszakaszokra, amennyiben a lámpák zöld-hullám rendszerben vannak, akkor akár csak a gyér forgalmú időszakokban (praktikusan éjjel), vagy a hullám megtartása végett egy komplett ciklus hosszúságban, átugorva a zöld jelzést.

Min szeretnél változtatni?

A nem bírság segítségével, de minden gyorshajtást "szankcionáló" rendszer olcsón tud eredményt produkálni és mégis hatékony eszköz. Kísérleti jelleggel forgalmasabb pontokon is ki kellene próbálni (pl. Váci út, Szentendrei út, Soroksári út)

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet tárgya, a gyorshajtás akadályozása és büntetése állami (rendőrségi) hatáskörbe tartozik, ezért a kiírásnak megfelelően a közösségi költségvetésből nem valósítható meg.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1744
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
1 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.15.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás