Vissza

Zöld várakozóhelyek, klímatudatos esőbeállók

Leírás

A XIII. kerületnek a többnyire közlekedési burkolatokkal ellátott utcáin a már meglévő tömegközlekedési várakozóhelyek esőbeállóinak zöldítése kúszónövénnyel való befuttatással, esetleg zöldtető kialakításával. Valamint, amennyiben megoldható, forgalomterelő pollerek cseréje alacsony növényfalakkal. A kúszónövény kiválasztásakor olyan tágtűrésű, igénytelen fajok jöhetnek szóba, melyek a városi környezetet, szélsőséges viszonyokat jól tűrik. Ilyen lehet a vadszőlő, trombitafolyondár, melyek a telepítéshez sem igényelnek nagy anyagi ráfordítást. Azonban fontos, hogy az első években elegendő mértéken legyenek öntözve az növények. A zöld várakozóhelyek programban javasolt egy utcában kijelölni azokat a helyszíneket, ahova érdemes a kúszónövények telepítésével próbálkozni. A mintaprojektben kettő helyszín megvalósítása javasolt. A tapasztalatokat összegyűjtve lehet ezután továbblépni, fejleszteni a programot.

Min szeretnél változtatni?

Az ötlet célja, hogy a városi viszonylatban kevesebb zöldfelületi aránnyal rendelkező útszakaszokon minél több zöld folt jelenjen meg. Erre kiváló helyszínek lehetnek a tömegközlekedési várakozóhelyek.

Helyszín

Budapest XIII. kerület Lehel téren esőbeálló illetve Lehel utcában a Dévai utcai és a Dózsa György úti megállóknál poller a 14 villamos vonalán

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötletet a Főpolgármesteri Hivatal szakmai főosztályai nem támogatják, mert a Lehel tér árnyékolási projekt a közösségi költségvetés keretében már folyamatban van, a másik javasolt helyszín pedig nem alkalmas egy ilyen beavatkozásra, mert nincs elég hely.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1716
Kategória
Zöld Budapest
Helyszín
XIII. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
10 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.13.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás