Vissza

Felújított árkádok alatt a Rákóczi úton a felújított Blahára

Leírás

A Rákóczi úton az ötvenes évektől kezdődő, autóforgalomra kitalált átalakítás óta csak sorrenoválások történtek, mostanában pedig már az sem. Az árkádok alatt rossz hangulatú sikátorok jöttek létre. A projekt költségvetéséből a Főváros újítsa fel a Rákóczi árkádosított szakaszainak kőburkolatait és tereit az ehhez leghatékonyabb konstrukcióban, az érintett házakat bevonva. Ez nemcsak kiemelt közterület, de közhasználatra átadott rész is, a hatályos szabályozás szerint a közterületekhez hasonló státuszú, amit több ezer ember - köztük sok turista - használ mindennap, így felújítás nem tekinthető magántulajdon támogatásának. A beavatkozással ezek a közlekedésileg igen terhelt házak szebbé, élhetőbbé, vonzóbbá válnak, és a városkép is sokat javul A felújított pilléreken helyezzenek el tájékoztató, szemléletformáló információs táblákat annak urbanisztikai történetéről, hogyan lett autópálya '56 után az útból és milyen környezeti terhelést okoz a Rákóczi út forgalma a ma ott élőknek.

Min szeretnél változtatni?

Budapest szégyenfoltjai a forgalmas városi autópálya, a Rákóczi út melletti, bérházak alatti árkádok. A kosz és a kőburkolatok állapota miatt ezek méltatlanok az egyébként szép épületekhez és a megújult Blaha Lujza térhez.

Helyszín

Rákóczi út

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet nem valósítható meg a közösségi költségvetés keretein belül, mivel az épületek alatti járdák ugyan a közforgalom számára átadott területek, de az épületek a tulajdoni lapjaik szerint magánterületek, így azok felújtására a közösségi költségvetés forrása nem fordítható. Továbbá a kőburkolatok felújítása fenntartási, karbantartási feladat, amely a kiírásnak megfelelően nem finanszírozható a közösségi költségvetésből. A problémáját jelezheti például a Járókelőn (https://jarokelo.hu). Az egy ötlet megvalósítására fordítható maximális, 120 millió forintos költségkeret pedig nem elegendő a kívánt cél elérésére, a legszerencsésebb esetben is csak egyetlen helyszínre lenne elég.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1699
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Helyszín
VII. kerület
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Becsült költség
50 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.09.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás