Vissza

Üveg visszaváltás, begyűjtés megvalósítása

Leírás

Lehessen újra üveget visszaváltani, illetve elhelyezni. Az üveg 100 % ban újra használható mégis rengeteg végzi a kukában ugyanis eltűntek az ezeket begyűjtő edények város szerte tucatnyi helyen van csak, ezekért nem fognak az emberek utazni. Legyenek bevásárló központok, forgalmas helyek közelében ilyen pontok. 1000 tonna üveg újrahasznosításával 345000 kWh energiát, 314 tonna CO2-t, 1000 tonna hulladékot és 1200 tonna nyersanyagot spórolhatunk meg.

Min szeretnél változtatni?

Csökken a hulladék mennyisége, illetve nem kerül a szemétbe az üveg hanem az ipar tudja hasznosítani.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötlet tárgya nem tartozik a főváros közfeladatai közé, a közösségi költségvetésből nem valósítható meg. A hulladéktörvény változása miatt, a hulladékgazdálkodási közfeladat állami kézbe kerül 2023. június 30. napjától. Erre tekintettel a projekt végrehajtására a Fővárosi Önkormányzatnak már nem lesz hatásköre. Az üvegek újrahasznosításához a szelektív gyűjtésére a Hulladékgazdálkodási törvény szerint a nagyobb kiskereskedelmi egységeknek van kötelezettsége. A közterületi üveggyűjtők vonatkozásában júliustól a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és a MOL Nyrt. közös vállalata lesz felelős. Az üvegek újratöltését csak a gazdasági/kereskedelmi szféra tudja elősegíteni, itt a fővárosnak nincs szerepe.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1517
Kategória
Zöld Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
N/A, 2022.10.26.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás