Vissza

Az alvásminőség védelme a túl zajos járművek zajkamerás szűrésével és automatikus bírságolással

Leírás

Más világvárosokhoz hasonlóan Budapest is végezzen kísérletet automata rendszámfelismerő rendszerek hangmérő mikrofonnal történő kiegészítésére (úgynevezett noise camera rendszerek), és automatikus büntetések kiszabására, mivel az éjszakai zaj túlnyomó többsége hangos járművekből származik. A zajkamerák egyszerre csökkentenék a zajártalmat és a gyorshajtásokból fakadó balesetek számát is. A zajkamerák által kiszabott bírságok az önkormányzathoz kerülhetnének és így finanszírozhatnánk a zajkamerák működését. Az intézkedésekkel védett alvóövezetek ingatlanértéke rövid időn belül növekedésnek indulna, ami a helyi vásárlóerő növekedésén és a helyi adóból származó bevételeken keresztül már rövid távon is tovább javítani a zajcsökkentés ráfordításainak megtérülését. A hosszú távú pozitív hatások (csökkenő egészségügyi költségek, jobb szociális kapcsolatok, jobb termelékenységű emberek) pedig messze meghaladnák a zajártalom csökkentésének költségét.

Min szeretnél változtatni?

Az éjszakai járműzaj miatt fellépő alvászavarok következménye a mentális betegségek ill. szív és érrendszeri betegségek kialakulása, figyelemzavar, romló munkaképesség. Az alvásromlásból fakadó gazdasági kár évente százmilliárdos nagyságrendű.

Helyszín

A pilotprogramot olyan helyeken lehetne bevezetni, ahol nagy az autóforgalom és egyben nagy a népsűrűség. Ezeken a környékeken a legjellemzőbb, hogy a lakók alvása és egészsége jelentősen romlik.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1124
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Helyszín
II. kerület
Időszak
2021/2022
Állapot
Szavazólapra került, de nem nyert
Becsült költség
25 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.01.22.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás