Félidőnél az ötletgyűjtés a fővárosi részvételi költségvetésben

2020.11.20.blog
Tapasztalatok, tippek a további ötleteléshez

A Fővárosi Önkormányzat 2020-ban 1 milliárd forintot különített el a részvételi költségvetés tesztévének beindítására, melynek felhasználásáról budapestiek ötletei alapján a budapestiek dönthetnek majd.

Az ötletek beadására 2020. október 1. - december 31. között van lehetőség az otlet.budapest.hu oldalon. Az ötletbeadási időszak félidejénél arra gondoltunk, megnézzük hány és milyen ötlet érkezett eddig, mit fejlesztenének a budapestiek városukban, illetve arra is adunk tippeket, hogyan érdemes fejlesztési ötleteinek erre a platformra beadnunk?

A budapestiek aktív, felelős állampolgárként vágtak bele a kísérletbe

Köszönjük szépen a budapestieknek, hogy 275 ötletet küldtek be másfél hónap alatt, amelyek mind arról szólnak, hogy hogyan tehetnénk Budapestet együtt egy jobb, zöldebb, gondoskodóbb várossá!

Az ötletgazdákat leginkább foglalkoztató kérdések: a kerékpáros infrastruktúra javítása, a forgalmi dugók mérséklésének modern eszközei, az üresen álló üzlethelyiségek hasznosítása, komposztálók-közösségi kertek létrehozása, valamint a közvécék sajnálatosan alacsony száma a fővárosban. Emellett számtalan helyi kihívásra adott konkrét válasz érkezett, közlekedési, zöldterület-fejlesztési és más kérdésekben. Az azonos témakörben érkező ötletek nem jelentenek problémát, sőt ezek kihangsúlyozzák a városvezetés számára, hogy a kérdés sokakat foglalkoztat. A tavaszi szavazásra, ahol eldől, hogy mely ötletek valósulhatnak meg az 1 milliárd forintból ezek a többszörösen beadott ötletek az ötletgazdák bevonásával összevonásra kerülnek, hogy ne oszoljanak meg a szavazatok az azonos ötletek között. Az eddig beérkezett és közzétett ötleteket itt lehet nézegetni.

A hivatal munkatársai ezzel párhuzamosan elkezdték az ötletek elemzését

Arra keresik a választ, hogy az adott ötlet megfelel-e a felhívásban szereplő kritériumoknak, azaz tekinthető-e zöld, gondoskodó tárgyúnak, vagy egész Budapestet fejlesztő ötletnek?, szakmailag illeszkedik-e Budapest – illetve az érintett kerület – hosszútávú fejlesztési stratégiájába?, megvalósítható-e az 50 (illetve 250) millió forintos keretösszegből?, nem esik-e a Magyar Állam hatáskörébe?

Az ötletek fenti szempontok szerinti elemzése kapcsán a következő megfigyeléseket tettük, amit annak reményében osztunk meg, hogy a második félidőben még több, a részvételi költségvetés működéséhez még jobban illeszkedő ötlet érkezik majd:

  • Sok az átfogó, egész Budapestre vagy annak nagyobb részeire (pl. belváros, kivezető sugárutak, parkok stb.) vonatkozó ötlet, amelyek nyilvánvalóan nem férnek bele még az „Egész Budapest” kategória 250 millió forintos keretösszegébe sem. Ilyen ötlet beadásakor érdemes egy szerintünk alkalmas, konkrét helyszínt megnevezni, ahol tesztjelleggel megvalósulhatna a fejlesztés.

  • Sokan küldenek olyan fejlesztési ötletet, ami alapvetően szabályozási kérdések megváltoztatására irányul (pl., hogy az építési jog írjon elő „zöldebb” építési módokat). Ezeket a javaslatokat is továbbítjuk az illetékeseknek, azaz kárba nem vesznek, de maga a részvételi költségvetés inkább a beruházási jellegű, építkező, infrastruktúra telepítő ötleteket tudja megvalósítani.

  • A részvételi költségvetés kerete nem használható fel fenntartási, karbantartási feladatok ellátására. Arra kérjük önöket, hogy új fejlesztések ötleteit küldjék be nekünk.

December 31-ig várjuk a további város-, vagy környékfejlesztő ötleteket az otlet.budapest.hu -ra. Egy ötletgazdától akár többet is!

Megosztás
Facebook logo