Vissza

Kalandjátszótér létesítése és működtetése

Leírás

Legyenek Budapesten is kalandjátszóterek (adventure playground). A kalandjátszótér leginkább a "Pál utcai fiúk" grundjára emlékeztet. A sablonos játékeszközök (hinta, csúszda) helyett olyan építőanyagok (deszkák, autógumik, kötelek, stb. ) és szerszámok vannak, amelyekből a gyerekek némi felnőtt segítséggel létrehozhatják a saját bunkerüket, csúszdájukat, vagy amit szeretnének. Ez a dinamikus környezet rendkívül inspirálóan hat a gyerekekre: sokkal élvezetesebb a játék, ha a résztvevők a saját elképzeléseik szerint alakíthatják a díszleteket és kellékeket, mintha a hagyományos, szabványos játszóterek talajhoz rögzített játékaival játszanának. A kalandjátszótérnek két fontos feltétele van: az egyik egy többfunkciós épület, amelyben van raktár, műhely, szociális helyiségek (mosdó, teakonyha) és közösségi tér. Emellett szükség van egy kis csapatra, amely működteti a játszóteret: segít a gyerekeknek a szerszámokkal, garantálja a biztonságot és segíti a közösségépítést.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

A kalandjátszótér célközönsége elsősorban azok a nagyobb gyerekek (8-14 év), akik a hagyományos játszótereken már nem találnak maguknak semmilyen kihívást, és emiatt túl sok időt kezdenek tölteni számítógépes / telefonos játékokkal, vagy céltalan szörfözéssel a neten. A kalandjátszótér előnyei a hagyományos játszótérrel szemben az alábbiak: 1. Szemléletformáló: példát mutat arra, hogy a kreatív játszótérhez nem létszükséglet a drága játékeszköz 2. Integratív: közös játékra, együttműködésre serkenti a sokféle családból érkező, különféle adottságú gyerekeket 3. Környezetbarát: a felhasznált anyagok többsége reciklálásra szánt anyag 4. Zászlóshajó: a kalandjátszótér mintául szolgálhat más önkormányzatoknak hasonló kezdeményezések elindítására

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2566
Előzetes kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Suba Éva, 2024.01.04.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás