Vissza

Mindenki számára biztonságos kerékpáros közlekedés a Szabadság hídon

Leírás

A Szabadság hídon a villamos és az autók sávjai épp, hogy elég szélesek, a gyalogos járdák szélessége azonban külön-külön is többszöröse egy ember helyigényének. Kerékpáros sáv viszont nincsen. Javaslom tehát, hogy a járdák felületén jelöljenek ki biciklis sávokat a hídon. De! Az egymás melletti, fizikailag nem elválasztott kerékpáros- és gyalogos sávok minden közlekedő számára veszélyesek (l. körúti biciklisáv, BME és Lánchíd közötti rakpart, Bálna-sétány stb.). Célszerű tehát az egyik oldali járdát teljes egészében a kerékpáros közlekedésnek átadni. Az aktuális várostervezési irányelveket (belváros és a külsőbb kerületek közötti biciklis közlekedés), forgalmi vonalakat, forgalomszabályozási elemeket, továbbhaladási irányokat, megvalósítási lehetőségeket, a híd körül már létező kerékpársávokat és egyéb közlekedő áramlatokat is figyelembe véve az ÉSZAKI járda az ideális arra, hogy a biztonságos, kétirányú, kizárólagos, áthaladó, kerékpáros közlekedés megvalósuljon rajta.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Egy híd alapvetően a (hatékony) közlekedésre, haladásra szolgál. A Szabadság híd az egyik kritikus biciklis kapcsolat Buda és Pest között, annak ellenére, hogy nincsen rajta biztonságosan, kényelmesen használható bicikliút/-sáv. A biciklisek így vagy az autók mellett haladnak, illetve nagy forgalom esetén azokkal együtt állnak, vagy a kóválygó, kiszámíthatatlanul és hirtelen helyzetet változtató gyalogosokat kerülgetve szlalomoznak a járdán. A Szabadság híd népszerű a pihenők körében is, akik jellemzően a hídra felülve lazítanak. Gyalogosan továbbra is elérhető így a híd déli (Petőfi híd felé eső) vasszerkezete, amelyre felülve és észak fele fordulva nem csak a belváros, hanem maga a híd is a látvány részévé válik. Az ötlet beleillik az egyéb, aktuális trendekbe is, miszerint pl. a Rákóczi úton is kialakult egy új zebra a szabálytalanul átrohangálók kedvéért - ez csak tovább erősíti az indokot, hogy a biciklisek által használt járda is lehet biciklisáv a Szabadság hídon.

Helyszín

Szabadság híd

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: Az ötletet nem támogatjuk, mivel felesleges oldalváltásokra kényszerítené a közlekedőket, akik ezt várhatóan nem fogják betartani, így további konfliktushelyzeteket generálna ez a kialakítás. A gyalogosok a hídon a panoráma miatt töltenek időt, amely az északi járdáról élvezetesebb, mint a déliről.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2531
Kategória
Helyi - kis ötlet
Helyszín
V. kerület
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Draskóczi Ádám, 2024.01.04.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás