Vissza

Pop-up játszóhelyek létesítése és az ehhez szükséges infrastruktúra létrehozása

Leírás

Legyenek Budapesten is pop-up játszóhelyek. A pop-up játszóhely első pillantásra olyan, mint egy lomtalanítás, ahol a gyerekek szabadjára lettek engedve. A játékeszközök ugyanis kartondobozok, régi függönyök, edények, műanyag flakonok, kiszuperált bőröndök, kisebb bútorok, ruhaszárítók, autógumik stb., amelyekből a gyerekek szabadon válogathatnak és alkothatnak, a kisebbek szülői segítséggel, a nagyobbak egyedül is. Ez a zsibvásári környezet rendkívül inspirálóan hat a gyerekekre: sokkal élvezetesebb a játék, ha a résztvevők a saját elképzeléseik szerint alakíthatják a díszleteket és kellékeket, mint ha a hagyományos, szabványos játszóterek talajhoz rögzített játékaival játszanának. A pop-up játszóhelyek szervezéséhez szükség van egy adományraktárra (angolul scrap-store), valamint egy szervezőirodára. Ezt fedezné a közösségi költségvetést. A szervezési feladatokba civil szervezeteket, egyházakat vagy más intézményeket is be lehet vonni.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Szemléletformáló: példát mutat arra, hogy a kreatív játékhoz, játszóhelyhez nem létszükséglet a drága játékeszköz A gyerekeket közös játékra, együttműködésre serkenti Környezetbarát: a felhasznált anyagok többsége reciklálásra szánt anyag Kevés forrásból működtethető és siker esetén rendszeres programmá tehető Sokféle helyszínen megrendezhető A fővárosi rendezvények, fesztiválok kedvelt programpontja lehet A rendszeresen nyitva tartó pop-up játszóházaknak számos pozitív hatása van a helyi közösségekre: (1) elősegítik a sérült vagy hátrányos helyzetű gyerekek, családok integrációját (2) elősegítik elhanyagolt városi területek revitalizációját (3) elősegítik az együttműködést a helyi közösség tagjai között. A szervezőiroda koordinációs pontként szolgálhat más közösségépítő kezdeményezések támogatására A kerületi önkormányzatokkal karöltve, a pop-up játszóhelyek a nyári napközis táborok programkínálatát is színesíthetik

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Ötleted tartalmát érdemben nem módosítottuk. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2514
Kategória
Nyitott Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Szavazólapra került
Beküldés
Suba Éva, 2024.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás