Vegyél részt a döntésben, hogy a beadott és jóváhagyott ötletek közül melyek valósulhassanak meg Budapesten! Jelentkezz a közösségi költségvetés tanácsába!

2022.02.08.hír
A közösségi költségvetés tanácsa dönt, hogy a program minden feltételének megfelelő ötletek közül melyik kerüljön szavazólistára. Jelentkezz, ha Budapesten élsz, tanulsz vagy dolgozol, elmúltál 18 éves, és szívesen csatlakoznál a tanács munkájához. A jelentkezést 2022. március 13-ig meghosszabbítottuk.

A közösségi költségvetés egy olyan - világszerte egyre népszerűbb - program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. A fővárosi közösségi költségvetés (2020/21-es, első évében használt nevén: részvételi költségvetés) keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. 

Az idei folyamat is az ötletbeadással kezdődött 2021 novemberében. Ez a szakasz idén, január 31-én lezárult; a következő lépésben a Főpolgármesteri Hivatal ellenőrzi az ötleteket. 

Erre azért van szükség, mert csak azok az ötletek versenyezhetnek tovább, amelyeknek reális esélye van a megvalósulásra, vagyis kivitelezhető a becsült összegből, a főváros vagy valamelyik kerület hatásköre alá tartozik, megfelel a hatályos előírásoknak és az adott kategória (Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest) irányelveinek. Ezt az ellenőrzést a Főpolgármesteri Hivatal főosztályai végzik, szükség szerint bevonva a kerületi önkormányzatokat is.  

Ezután ismét visszakerül a döntés joga a budapestiekhez: első körben a közösségi költségvetési tanácshoz.  

A szavazólapra nem kerülhet fel több száz olyan ötlet, amely a hivatali ellenőrzésen megfelelt, ezért ki kell választani közülük azokat, amelyek Budapest számára a legfontosabbak.  Mivel elkötelezettek vagyunk a lehető legnagyobb mértékű állampolgári részvétel mellett, ezért ezt a feladatot a budapestiekre bízzuk.  

A közösségi költségvetési tanács egy 60 fős testület, amelynek tagjait a felhívásra jelentkezők közül sorsoljuk ki úgy, hogy nemre, életkorra, iskolázottságra, lakhelyre tükrözzék a fővárosi népesség összetételét. Ilyen módon a tanács gyakorlatilag a budapestieket képviseli a közösségi költségvetés folyamatában. 

A közösségi költségvetési tanács tagjai arra kapnak lehetőséget, hogy egyénileg értékeljék az ötleteket, majd közös beszélgeseken keresztül formáljanak véleményt arról, hogy mely ötletek válnak leginkább a város, a budapestiek hasznára. A szavazólista így a tanács tagjainak döntése alapján kerül összeállításra. 

Mi a közösségi költségvetési tanács tagjainak konkrét feladata? 

  • A beérkezett projektek osztályozása megadott szempontok szerint (ezt a tanács tagjai önállóan végzik). 
  • A legkevesebb pontszámot kapott vagy a legellentmondásosabb megítélésű ötletekkel kapcsolatban javaslattétel (közösen, vezetett megbeszélések keretében). 

Miért jó ez Budapestnek? 

  • Biztosítja, hogy a közösségi költségvetésre elkülönített pénz felhasználásáról valóban a budapestiek döntenek. 
  • Minél többféle ember vesz részt a döntésekben, annál jobban fogják azok szolgálni Budapest sokszínű lakosságát. 
  • A közösségi költségvetés során a város lakói jobban beleláthatnak a város működésébe, a döntések mögött álló fejlesztési, pénzügyi logikába. Egy erős városnak pedig szüksége van tájékozott, aktív polgárokra. 

És miért jó nekem? 

  • Részese lehetsz egy demokratikus tanácsnak, amely a főváros éppen zajló, közösségi költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztéseire közvetlen befolyással van. 
  • Tájékozottabb leszel Budapest fejlődési irányaival, lehetőségeivel kapcsolatban. 
  • Jelképes összegű térítést is kapsz a munkádért. 

Mennyi munkát jelent ez? 

  • A beérkezett és az első rostán fennmaradt ötletek önálló osztályozása körülbelül 1 munkanapot vesz igénybe (rugalmas időbeosztásban). 
  • Az ötletek közös, vezetett megbeszélések formájában történő átbeszélése és az ezekkel kapcsolatos javaslattétel másfél hétvégét, vagyis három napot vesz igénybe. 

Alkalmas vagyok tagnak? Kell-e bármilyen előképzettség, tudás, eszköz? 

  • Ennek a döntéshozatali módszernek fontos része, hogy mindenki véleménye egyformán számít, mindenki értékes szempontokkal segítheti a folyamatot, vagyis nincsen szükség semmilyen speciális tudásra, csak a város használata során szerzett mindennapi tapasztalataidra. 

Ha szívesen részt vennél a tanács munkájában, olvasd el a részletes felhívást, amelyben megtalálod a jelentkezési laphoz vezető linkeket is.  

Megosztás
Facebook logo