Több növényzet, több pad a belvárosban… – de pontosan hol?

2023.02.06.blog
Legyen a városban több zöld, több árnyék, több pad… Számos ötlet érkezik be a közösségi költségvetésbe, amely helyszín nélkül jelöli meg, hogy mire lenne szükség Budapesten. A gyakorlatilag azonos célú, de konkrét helyszínhez nem kötődő javaslatok összevonva kerültek szavazólapra, és a budapestiek voksai alapján ezek közül több is sikeresnek bizonyult. A folyamat egyik érzékeny döntési pontja, hogy pontosan hol is valósuljanak meg ezek a nyertes ötletek.

Január utolsó napjaiban összeültek az érintett szakmai főosztályok és a döntéshozók képviselői, hogy meghallgassák a tájépítészeti osztály – a fővárosi szakcégek ajánlásainak figyelembevételével készített –  javaslatait azokra a helyszínekre, ahol a „Több növényzet a belvárosban”, a „Több pad a parkokban, köztereken”, illetve a „Közterületi gyalogos terek árnyékolása” című ötletek megvalósulhatnak.

A lehetséges helyszínek azonosítása izgalmas szakmai feladat. Egyfelől számos terület van, ahol szeretnénk több zöldet vagy éppen több padot, ugyanakkor sokféle szempontot kell mérlegelni a döntésnél – így például a tulajdoni viszonyokat, a beruházási költséget jelentősen befolyásoló közműhelyzetet, a fenntartás kérdéseit, de fontos az is, hogy az adott terület átépítése, felújítása várható-e a közeljövőben.

A helyszínkeresésben segítséget jelent, hogy maguk az ötletgazdák is gyakran sorolnak fel lehetséges helyszíneket, vagy akár más, esetleg a szavazásig el sem jutó javaslatok tartalmaznak értékes információkat. Emellett a szakmai főosztályoknak, illetve a fővárosi területeket fejlesztő vagy üzemeltető szakcégeknek (Főkert, BKK, BK, BFVT) van ismerete arról, hogy milyen területekre érkezik sok panasz például az elviselhetetlen nyári hőség miatt.

A „Több növényzet a belvárosban” projekt 7 beadott ötlet összevonásával jött létre. Az eredeti javaslatok nagyrésze utal arra, hogy az ötletgazda a fejlesztést elsősorban a kevés zölddel rendelkező pesti belvárosban tartja fontosnak. Bár budai, illetve külvárosi helyszínre is történik utalás, az összevont ötlet címében a belvárost emeltük ki, és ez alapján kapott a megvalósításhoz elegendő szavazatot.

A helyszínválasztásra fókuszáló szakmai megbeszélésen több belvárosi, és néhány külső kerületi terület is szóba került, végül azonban mindenki egyetértett, hogy a projekt címének megfelelően a Hungária körúton belüli, központi fekvésű helyszíneket részesítsük előnyben. Szintén egyetértett mindenki abban, hogy ebben a projektben a pesti oldalon érdemes új zöld szigeteket létesíteni a sokkal kedvezőbb zöldfelületi ellátottságú budai városrészek helyett.

E szempontok alapján került szóba többek között a Damjanich utca és a Rottenbiller utca kereszteződése, amelynek zöldítése önálló ötletként is szerepelt a közösségi költségvetésben (de a tanács nem válogatta be a továbbjutók közé). Szintén sok korábbi ötlet javasolta a Rákóczi út fásítását (az első évben szavazólapon is volt egy ilyen projekt), ez azonban olyan nagy léptékű beruházás, ami alapvetően meghaladja a közösségi költségvetés nagyságrendjét. Lehetőség van ugyanakkor egy-egy zöld sziget kialakítására itt is, például a Szent Rókus kápolna előtti területen.

Némi vita alakult ki arról, hogy praktikus-e a közösségi költségvetésből olyan helyre telepíteni árnyékolókat, amelyet egyébként nem túl régen újítottak meg - nevezetesen a Carl Lutz rakparti játszótérre. A tájépítészeti osztály beszámolója szerint olyan sok panasz érkezik a nyári melegben az árnyék hiányára, hogy nyilvánvalóan sok ember örülne itt bármiféle hűsítő szerkezetnek, növényzetnek.


Forrás: Budapest.hu

A padok kihelyezéséről szóló javaslat kapcsán dilemma, hogy az ötletgazda által ajánlott egy-két helyszínre – például a Vígadó térre – koncentráljuk az erőforrást, vagy jobb megoldás, ha város több pontján jelenik meg egy-két „közösségi költségvetéses” pad az ott élők örömére.  Felmerült olyan megoldás is, hogy a projekt keretében nagyobb mennyiségű pihenőszéket helyezünk ki közterületi rendezvényekhez kapcsolódva, vagy akár párizsi mintára parki „mobil” székekként, amit a használók szabadon tudnak mozgatni az adott zöldfelületen belül.

A megbeszélés eredményeinek megosztására, a még megmaradó dilemmák megbeszélésére a következő hetekben konzultációkra fogjuk hívni az ötletgazdákat.

 

Megosztás
Facebook logo