Mi történik a fővárosi részvételi költségvetés szavazásának lezárulta után?

2021.06.08.hír
Július 31-ig szavazhatnak a 18. életévüket betöltött budapestiek a fővárosi részvételi költségvetés szavazólapján szereplő ötletekre. Ennek során mindhárom kategóriában (Gondoskodó, Zöld és Egész Budapest) egy-egy ötletre lehet, illetve kell is szavazatot leadni. A tét, hogy mely ötletek valósulhatnak meg 1 milliárd forintból.

A szavazás végeredménye


A szavazás eredményeként az egyes kategóriákban létrejön az ötletek rangsora. A legtöbb szavazatot kapott ötletek közül azokat valósítja meg a Fővárosi Önkormányzat, amelyek a kategória költségkeretébe beleférnek (Gondoskodó Budapest, Zöld Budapest: 250 millió Ft, Egész Budapest: 500 millió Ft).

A szavazást követően online bárki által megtekinthető szavazatszámok várhatóan augusztus 6-ig véglegesülnek majd. Ennek oka, hogy a 23 darab Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban kialakított személyes szavazópontról a szavazatok begyűjtése, feldolgozása pár napot vesz igénybe.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy egy vagy több kategóriában a legtöbb szavazatot kapott ötletek nem merítik ki a kategória keretösszegét, de a maradék már kevés a soron következő ötlet megvalósítására. Ebben az esetben a három kategória maradékösszegét összevonjuk és a főpolgármester dönt arról, hogy az összegből a három kategória, a szavazatok számát tekintve soron következő két-két ötlete közül melyik valósulhat meg (akár csökkentett tartalommal, az eredeti árazásnál olcsóbban).

A nyertes ötletek megvalósítása


A nyertes ötletek megvalósítása a Fővárosi Önkormányzat feladata.

A megvalósítást az ötlet részletes megtervezése előzi meg, ahol az alapot a szavazólapon szereplő ötletleírás képezi - akkor is, ha ez részben eltérő, kevesebb, mint az eredetileg beadott ötlet(ek); az önkormányzat ennek megvalósítására köteleződött el. Az előkészítés során az önkormányzat konzultációs céllal felveszi a kapcsolatot az ötletgazdákkal és kerületi érdekeltségű projektnél az adott kerülettel. Amennyiben szükséges, az ötletgazdákkal és a kerülettel közösen születik döntés arról, hogy a projekt összegéből pontosan milyen műszaki tartalmú fejlesztés valósuljon meg, vagy hogy pontosan mi legyen a fejlesztés helyszíne.

Elsősorban zöldfelületi fejlesztéseknél, de egyéb indokolt esetekben is az önkormányzat kezdeményezheti más érintett szereplők vagy a helyi közösség bevonását. Ilyenkor a bevont érintettek, a megszólított helyi közösség igényfelmérésben, közösségi tervezésben vehet részt. Az önkormányzat vizsgálhatja a megvalósítást vagy a fenntartást segítő civil partnerek bevonásának lehetőségét is. Az önkormányzat célja, hogy a nyertes ötletek úgy jöjjenek létre, hogy az a lehető legtöbb helyi vagy budapesti érintett számára előnyös, hasznos, szerethető legyen.

Fontos alapelv, hogy a nyertes ötleteket minden esetben az önkormányzat hivatott megvalósítani. Az ötletgazdának ezzel nincs dolga, a felajánlott konzultációs lehetőség sem kötelező számára.

Ugyanakkor vannak ötletek, amelyek megvalósításába, fenntartásába célszerű civil vagy szakmai partnert bevonni. Ebben az esetben a partner kiválasztása során az önkormányzat a jogszabályokban előírt beszerzési szabályok szerint jár el, azaz az ötlet megvalósításának megfelelően pályázatot, beszerzést vagy közbeszerzést ír ki. Az ötletgazda, illetve szervezete természetesen indulhat a beszerzésen, de nem élvez előnyt más pályázókkal szemben.

A megvalósítás ütemezése nagyban függ az ötlet jellegétől, olyan paraméterektől, mint például, hogy szükséges-e ingatlan biztosítása, milyen típusú beszerzési eljárást követel a fejlesztés, szükség van-e tervezésre, engedélyeztetésre. Az ötletgazdát a konzultációs folyamat során tájékoztatjuk ezekről a szempontokról is.

Cikkünket frissítettük 2021.07.05-én

Cikkünket frissítettük 2021.07.21-én

Megosztás
Facebook logo