Megnyílt az Autikum, a közösségi költségvetésből létrehozott felnőtt autista szabadidő központ

2024.04.05.hír
Több mint 10 éve álmodták meg az Aura Egyesületben ezt a helyet, szülők és érintett fiatalok közösen, ahol együtt lehetnek, ahol szórakoztató és változatos, izgalmas programok mentén fejlődhetnek, lehetnek együtt, találhatnak társaságra, barátokra a máshol közösséget nem találó autista felnőttek. 2020-ban ennek a helynek az ötlete bekerült Budapest Főváros Önkormányzata által abban az évben először indított, közösségi költségvetés megszavazható projektjei közé. Sok-sok embert mozgósítva nyert az ötlet, majd pályázat révén az Aura Egyesület nyerte el a megvalósítás jogát. Így jött létre az AUTIKUM, reméljük, hogy az oda érkezők olyan örömmel és lelkesedéssel használják majd, ahogy ők létrehozták.

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes kedd délelőtt átadta az első Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központot Budapesten.

– Különlegesen inspiráló és pozitív élmény volt megtapasztalni azt az örömet, humort, elkötelezettséget és talpraesettséget, amellyel a központot birtokba vették használói. Köszöntő beszédemben elmondtam: az, hogy Budapest mindenkié, messze nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem várospolitikai filozófia. Az elmúlt csaknem öt évben azért dolgoztunk, hogy ebben a városban mindenki otthon érezhesse magát.

Hogy ne legyenek priorizált helyzetben lévő és kitaszított polgárok. Mert bár lehetőségeink persze különböznek, mindannyian budapestiek vagyunk. És akkor legalább budapestiségünkben, a helyi szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez való hozzáférésben múljanak el a különbségek közöttünk. A kedden megnyílt Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ, azaz az Autikum pontosan ebbe az irányba tett nagy lépés – közölte Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldalán.

Merész Márton fotói

Megosztás
Facebook logo